Exposities

EVE ARNOLD

Photographs 1950-1985, van 5/3 t/m 9/6 in het Gemeentemuseum in Helmond. gemeentemuseumhelmond.nl


Overzichtstentoonstelling van Magnumfotografe Eve Arnold met drie documentaires en ruim 130 foto's, waaronder haar legendarische Malcolm X reportage uit 1961 en haar China-serie uit 1979. Arnold staat bekend als een geëngageerde fotojournalist en om haar intieme, indringende portretten van o.a. Joan Crawford, Marlene Dietrich en Marilyn Monroe.


Besser Scheitern

Hamburger Kunsthalle, van 1/3 t/m 11/8. hamburger-kunsthalle.de


'Opnieuw proberen, opnieuw falen, beter falen' schreef Samuel Beckett. Mislukkingen kunnen tot een verrassend resultaat leiden. De Hamburger Kunsthalle vertoont films van de jaren '60 tot nu met als thema falen en mislukken in de kunst als tegenhanger van maatschappelijk succes. Met werk van o.a. Marina Abramovic, Bas Jan Ader, John Baldessari, Steve McQueen en Rineke Dijkstra.


Zwarte romantiek

Musée d'Orsay, Parijs. Van 5/3 t/m 9/6. musee-orsay.fr


De Zwarte Romantiek, die voortsproot uit de Engelse gothic novels van de achttiende eeuw, inspireerde schilders en beeldhouwers tot visioenen over hartstocht, waanzin en dood. Na de Eerste Wereldoorlog namen de surrealisten de ideeën van de donkere romantici over. De expositie The Angel of the Odd neemt je aan de hand van tweehonderd werken mee naar de duistere en geheimzinnige kant van de romantiek van Goya en Füssli tot Max Ernst en de expressionistische films van de jaren twintig.


Rabih mroué

Riding on a Cloud, tournee van 5 t/m 17/3. ervaardaarhier.nl


De Libanese theatermaker en beeldend kunstenaar Rabih Mroué onderzoekt de wijze waarop we vandaag de verhalen uit ons (oorlogs-)verleden vormgeven in de intieme voorstelling Riding on a Cloud met film, video en poëzie.


Oppressive fairytales

Canvas International Art in Amsterdam. Van 2/3 t/m 5/4. canvas-art.nl


De Chinese Li Jikai en Jin Nü en de Koreaanse Gook Im delen een opmerkelijke liefde voor het vertellen van verhalen. Hun schilderijen en sculpturen verbeelden dromerige scenes en vrolijke taferelen, soms sprookjesachtig, maar vaak beklemmend.


Max Kisman: beeld-taal

GR-ID, Groningen. Van 3/3 t/m 16/6. gr-id.nl


Recent werk van grafisch ontwerper en illustrator Max Kisman (1953) waarin de verhouding tussen beeld en taal, tussen illustratie en letter centraal staat. Met o.a. posters, folders, tijdschriften, maar ook filmpjes gemaakt voor de VPRO.


Luc Tuymans

Gemeentemuseum Den Haag. T/m 2/6. gemeentemuseum.nl


Grafisch werk van de Belgische kunstenaar Luc Tuymans (1958) uit de periode 1989-2012, aangevuld met tien schilderijen die een dwarsdoorsnede vormen van Tuymans' oeuvre tot nu toe.


Vriendschap en kunst

Castrum Peregrini, Amsterdam. Artist talk 3/3 om 16u. Expositie van 28/2 t/m 3/3. castrumperegrini.org


Castrum Peregrini en SSBA Salon presenteren een artist talk over vriendschap, kunst en de wereld daartussen. Sprekers zijn: Remco Campert, Cleo Campert, Joost Janmaat, Christiaan Fruneaux o.l.v. Bahram Sadeghi. Aanleiding is het verschijnen van het boek De Ziel Krijgt Voeten met foto's die Cleo Campert maakte van bevriende kunstenaars en schrijvers, voorzien van poëtische bijdragen van haar vader Remco Campert.


Delusions

Ravestijn Gallery Amsterdam. T/m 3/3. theravestijngallery.nl jjjjj


Een selectie van dertien optische illusies en beelden met onterecht erotische lading waarmee fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm bezoekers op het verkeerde been zetten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden