Exposities

Ingehuldigd!

De Nieuwe Kerk, Amsterdam. Van 11/5 t/m 18/8. nieuwerkerk.nl


Tentoonstelling over de koninklijke inhuldigingen van zeven generaties Oranjes in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Te zien zijn historische objecten en kledingstukken uit de collecties van Paleis Het Loo, het Koninklijk Huisarchief, het Rijksmuseum, het Nationaal Archief en het Amsterdam Museum.


Off the grid #2

Het Nutshuis, Den Haag. Van 7/5 t/m 28/6. fotodok.org


Fotodok en Het Nutshuis presenteren een dubbel-tentoonstelling met werk van Lucas Foglia, Bertus Gerssen, Justine Kurland, Pavel Prokopchik en Corine Vermeulen over keuzes voor een leefwijze die afwijkt van wat we gewend zijn. Van radicaal zelfvoorzienend tot meer pragmatisch, zoekend naar harmonie met de natuur.


Galatasaray

Foam Amsterdam. T/m 12/5.


foam.nl ****


Maryam ¿ahinyan maakte tussen 1935 en 1985 in haar studio in Galatasaray portretten van minderheden. Door de grandioze ordening die de samenstellers van de tentoonstelling in haar foto's hebben aangebracht, ontstaat een rijk beeld van de Turkse samenleving door de jaren heen.


Russische ikonen

Museum Catharijneconvent, Utrecht. T/m 4/8. catharijneconvent.nl ****


Een icoon was lange tijd gewoon een icoon. Dat veranderde rond de 11de eeuw, toen de westerse iconen vrijer werden en de oosterse orthodox bleven. In Russische ikonen ontmoeten westerse kunst is een deel van de collectie Russische ikonen uit het Andrej Rublev Museum in Moskou te zien naast de collectie westerse religieuze kunst uit het Catharijneconvent zelf.


The Mark of Abel

Eduard Planting Gallery, Amsterdam.


Van 11/5 t/m 22/6.


eduardplanting.com


De Amerikaanse fotograaf Lydia Panas heeft een grote interesse in opgroeiende jeugd. Voor The Mark of Abel portretteerde zij drie jaar lang kinderen en volwassenen. In haar werk legt zij niet alleen de relaties binnen een familie maar ook de kracht en kwetsbaarheid van jongeren vast.


Shapeshifting

Castrum Peregrini, Amsterdam. T/m 23/6.


castrumperegrini.org ****


Op een vrijwel intact gebleven onder-duiketage in Amsterdam komen WO II en kritiek op het huidige politieke klimaat samen. De werken van o.a. Dina Danish, Rob Schröder, Jasmijn Visser, Willem de Rooij en Felix Weigand geven een mooi genuanceerd beeld van angst, aanpassing en overlevingstactieken.


Keith Haring

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris en Le Centquatre in Parijs. T/m 18/8.


mam.paris.fr 104.fr ****


De figuren uit zijn werk sieren sneakers, T-shirts, sleutelhangers, skateboards en horloges. De gevestigde kunstwereld vond Keith Haring (1958-1990) veel te populistisch en te commercieel, en liet hem liever links liggen. Maar nu zijn er in Parijs twee tentoonstellingen van zijn werk te zien.


Aernout mik

Stedelijk Museum Amsterdam t/m 25/8. stedelijk.nl *****


Videokunstenaar Aernout Mik toont in zijn werk hoe groepen mensen zich gedragen. Geen toeschouwer ontkomt eraan zich deel van Miks werk te voelen en het na afloop overal op straat en op de televisie terug te zien.


Snake

Cobra Museum Amstelveen. T/m 26/5.


cobra-museum.nl ****


Overzicht van schilder-dichter-voordrachtskunstenaar Michael Tedja (1971). Tedja's universum van kleur, vorm en taal is propvol, soms lucide, maar vaak ook verward.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden