Exposities

KG80

Museum Arnhem en Dudok Arnhem. Van 19/1 t/m 27/4. museumarnhem.nl


Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Klaas Gubbels is in Arnhem o.a. het meest recente werk uit zijn serie super saaie stillevens te zien.


VINCENT VAN GOGH

Noordbrabants Museum. Vanaf 18/1.


noordbrabantsmuseum.nl


Na een grootscheepse renovatie opent het Noordbrabants Museum zijn laatste en grootste zaal. Van Vincent van Gogh (1853-1890) zijn voor de gelegenheid negen schilderijen bijeengebracht waarin zijn grote fascinatie voor het boerenleven tot uitdrukking komt.


METAHAVEN

Cobra Museum Amstelveen. Van 17/1 t/m 16/3. cobra-museum.nl


Metahaven, het ontwerpcollectief opgericht door Vinca Kruk (Leiden 1980) en Daniel van der Velden (Rotterdam 1971) neemt zaterdag de Cobra Kunstprijs in ontvangst. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een Nederland woonachtige beeldend kunstenaar die innovatief werkt en het experiment opzoekt. In het Cobra Museum is een tentoonstelling met werk van de ontwerpers ingericht.


GRAUKUNST

Melkweg Galerie, Amsterdam. van 16/1 t/m 16/2. melkweg.nl


Expositie naar aanleiding van het Grauzone Festival met werk van zowel bekende pioniers als jonge kunstenaars, geworteld of geïnspireerd door de muzikale underground van de jaren tachtig. Met o.a. lichtsculpturen van Alan Vega, fotografie van Richard Kern en street art van John Fekner.


AFTERMATH AND AFTERLIFE OF THE RUSSIAN AVANT-GARDE

Stedelijk Museum Amsterdam. Op 16 en 17/1. stedelijk.nl


Tweedaags symposium dat zich richt op het verband tussen de ontmanteling en onderdrukking van de avant-garde in de jaren 1920 en 1930 in Rusland en de latere wederopleving en canonisering van het avantgardistische gedachtengoed in zowel het Westen als Rusland na de val van het communisme.


NATURAL BEAUTY

Groninger Museum. T/m 25/5.


groningermuseum.nl


Landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002) met meesterwerken van o.a. Fra


Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Frantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi.


THEO KUIJPERS

De Pont, Tilburg. Van 18/1 t/m 16/3.


depont.nl


In de bijna vijftig jaar die zijn schilderscarrière omvat, heeft Theo Kuijpers (1939) zich dikwijls laten inspireren door reiservaringen. Zijn recente schilderijen vormen de visuele neerslag van zijn verblijf in Australië in 2009.


DE ZEVEN HOOFDZONDEN

Centraal Museum Utrecht. T/m 18/5.


centraalmuseum.nl ****


Gastcurator en ontwerper Jurgen Bey prikkelt met tentoonstelling over ondeugden, geinspireerd door De zeven hoofzonden van Jeroen Bosch.


WILLIAM KLEIN

Foam Amsterdam. T/m 12/3.


foam.org****


William Klein was schilder, maar werd de pionier van de straatfotogra¿e. Het Amsterdamse Foam heeft een groot Klein-retrospectief ingericht.


OSKAR KOKOSCHKA

Boijmans van Beuningen, Rotterdam. T/m 19/1. boijmans.nl ****


Kokoschka probeerde met zijn schilderijen de demonen in zijn leven te bezweren. Het eerste Nederlandse overzicht in vijftig jaar is een feest om te zien: alle werken tezamen één zelfportret.


THIRD RAIL

Bonnefantenmuseum Maastricht. T/m 19/1. bonnefanten.nl ****


Chaim van Luit maakt gebruik van heel diverse media als video, audio, steen, vuurwerk en zout. Zijn werk heeft veel zeggingskracht door lichtheid en grote onderwerpen.


THE PIXELATED REVOLUTION

Museum Tot Zover, Amsterdam. T/m 8/6.


totzover.nl ****


De Libanese acteur/kunstenaar Rabih Mroué verzamelde in 2011 filmpjes van burgeractivisten in Syrië die ongewild hun eigen dood vastlegden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden