Exposities

Alicia Framis

Museum voor Moderne Kunst, Arnhem. Van 6/6 t/m 29/9.

mmkarnhem.nl

Een groot overzicht van het werk van de Spaanse kunstenaar Alicia Framis (1967), bekend door haar performances en acties in de openbare ruimte waarin het menselijk bestaan en sociale relaties centraal stan. Haar projecten zijn interdisciplinair en hebben raakvlakken met mode, architectuur en design.

Leerling/Meesterproject

De Pont, Tilburg. Van 8/6 t/m 22/9.

depont.nl

In het Leerling/Meesterproject van Kunstpodium T, dat dit jaar vijf jaar bestaat, worden jonge kunstenaars in hun laatste jaar op de kunstacademie gekoppeld aan een bekende, hedendaagse kunstenaar om samen een expositie te maken. In Museum De Pont laten tien jonge kunstenaars die in de afgelopen vijf jaar deelnamen aan het project, een solopresentatie zien.

Maurice van Valen

Van Abbemuseum, Eindhoven. Van 8/6 t/m 15/9. vanabbemuseum.nl

De Nederlandse verzamelaar Maurice van Valen heeft 34 werken geschonken aan het Van Abbemuseum van o.a. Johan Lennarts, JCJ Vanderheyden en Pieter Laurens Mol. Een selectie wordt getoond in combinatie met andere werken uit de Van Abbecollectie. In een video-interview op zaal licht Van Valen zijn schenking en de tentoonstelling toe.

Van Bommel Van Dam

Museum Van Bommel Van Dam, Venlo. Van 9/6 t/m 1/9. vanbommelvandam.nl

Tentoonstelling met werk van de genomineerde kunstenaars voor de Van Bommel Van Dam Prijs, een aanmoedigingsprijs voor kunstenaars tot 35 jaar in de disciplines schilderkunst, werk op papier en fotografie, afkomstig uit Nederland en Duitsland.

Grensverleggend

Gemeentemuseum, Den Haag. Van 8/6 t/m 29/9. gemeentemuseum.nl

De in Amerika woonachtige Bert Kreuk heeft in vijftien jaar een indrukwekkende verzameling hedendaagse kunst bij elkaar gebracht. Hij leent over de hele wereld kunstwerken uit, maar niet eerder werd zo'n substantieel deel van zijn collectie tentoongesteld als nu het geval is in het Gemeentemuseum. Te zien zijn werken van Jeff Koons, Christopher Wool, Willem de Kooning, Theaster Gates, Kaari Upson, Klara Liden en Danh Vo.

Encounters

Van Abbemuseum, Eindhoven. Van 8/6 t/m 15/9. vanabbemuseum.nl

Voor het eerst zijn drie filmische portretten van de Nederlandse filmmaker Manon de Boer (1966) gezamenlijk te zien: Sylvia Kristel - Paris (2003) over actrice Sylvia Kristel, Resonating Surfaces (2005) over psychoanalytica en cultuurcritica Suely Rolnik en Think About Wood, Think About Metal (2011) over percussioniste Robyn Schulkowsky.

Zomerexpo 2013

Gemeentemuseum, Den Haag. Van 8/6 t/m 15/9. zomerexpo.nl

De grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling. samengesteld door open inschrijving, heeft dit jaar het thema 'Aarde' meegekregen. Ruim 1700 gevestigde en niet-gevestigde kunstenaars hebben zich met drieduizend kunstwerken ingeschreven voor de voorrondes. Uiteindelijk zullen 250 werken geselecteerd worden voor de zomerexpo.

Vereeuwigd, 1913-2013

De Hallen, Haarlem. Van 8/6 t/m 25/8.

dehallenhaarlem.nl

Grote en gevarieerde overzichtstentoonstelling van Nederlandse portretkunst uit de afgelopen honderd jaar. Een hommage aan Frans Hals, de Haarlemse meester van het portret. Met moderne en hedendaagse kunst van o.a. Isaac Israels, Paul Citroen, Jan Sluijters, Jan Toorop, Carel Willink, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas. Naast schilderijen en beeldhouwwerken ook videowerk en fotografie.

The future of humanism

Nexus lezing door Mario Vargas Llosa. Op 8/6 om 14.30u in de aula van Tilburg University. nexus-instituut.nl

Mario Vargas Llosa, legendarisch schrijver, Nobelprijswinnaar en onvermoeibaar humanist, houdt de 20ste Nexus-lezing, getiteld The Future of Humanism.

Cauchy Horizons

Schunk* Heerlen, t/m 4/8.

schunk.nl ****

Martine Stig geeft een kijkje in de toekomst in haar foto's van vier steden in transitie: Tunis, Shenzen, Genève/CERN en Athene. Mooie vormentaal en ragfijn gevoel voor detail en kleur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden