Exposities

BEHIND IMAGES

Garage, Rotterdam. Van 16/11 t/m 12/1.


garagerotterdam.nl


Er is een grijs gebied tussen innerlijke verbeelding en daadwerkelijke afbeelding. Deze groepstentoonstelling met werk van Navid Nuur, Conrad Shawcross, Hochen Mühlenbrink, Alexandra Roozen, Gabrielle van de Laak en Jonas Wijtenburg gaat over deze strijd tussen intuïtie en ratio, waarin gevoel, toeval en context een belangrijke rol spelen.


KATJA MATER

Marres, Maastricht. T/m 8/12.


marres.org ****


Het onderzoekende werk van Mater is perfect op zijn plek in het statig intieme Marres. Bij Mater geen grote documentaire onderwerpen of indringende portretten, eerder een scherpe focus op de werking van fotogra¿e.


MONDRIAAN IN AMSTERDAM

Amsterdam Museum. T/m 5/1.


amsterdammuseum.nl ****


De Amsterdamse jaren van Piet Mondriaan waren vol, enerverend en onstuiming. Het Amsterdam Museum wijdt er een tentoonstelling aan. Met werk van de meester dat niet vaak de depots verlaat.


STUDIO MERKELBACH

Stadsarchief Amsterdam. T/m 5/1.


stadsarchief.amsterdam.nl


In april 1913 opende Jacob Merkelbach en luxe portretatelier in Amsterdam. Tot 1969 kwamen bekende en onbekende Nederlanders naar de studio. Onder anderen Koningin Wilhelmina, Mata Hari, Eddy Christiani, Fien de la Mar en Toon Hermans lieten zich door hem vereeuwigen. In het Stadsarchief is een selectie te zien uit meer dan 40.000 portretfoto's.


11 EASY PIECES

Stedelijk Museum Den Bosch. T/m 2/2.


sm-s.nl


Solotentoonstelling van de Brits-Nederlandse kunstenaar Thom Puckey, waar elf monumentale, marmeren beeldhouwwerken en twee nieuwe sculpturen te zien zijn. Met o.a. (half) naakte vrouwen die met pistolen, geweren en messen bewapend zijn. Een eigentijdse thematiek van liefde en geweld die een klassieke materiaalkeuze weer actueel maakt.


SLUIMEREND VUUR

EYE, Amsterdam. T/m 1/12.


eyefilm.nl ****


Filmkunstenaar Péter Forgács levert een huzarenstuk af en geeft een private en brutale blik op de nadagen van Nederlands-Indië.


UTOPIA

Lakenhal in Leiden. T/m 5/1.


lakenhal.nl ****


Utopia is menselijk en aanmoedigend: neem je leven en je dromen zelf ter hand. Bouw je eigen wereld.


TALKING TEXTILES

Textielmusem in Tilburg. T/m 26/1.


textielmuseum.nl ****


Het Textielmuseum viert met tal van kunstige objecten de schoonheid van textiel.


DICORCIA

De Pont, Tilburg. T/m 19/1.


depont.nl ****


Overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Philip-Lorca diCorcia (1951). De vraag of het mogelijk is de werkelijkheid af te beelden, is een van de hoofdthema's van diCorcia en vormt het verbindende element tussen zijn meestal in series gemaakte foto's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden