Exposities

Paulien Oltheten &N Anouk Kruithof

Stedelijk Museum, Amsterdam. Van 14/3 t/m 8/6.stedelijk.nl

Paulien Oltheten (1982) en Anouk Kruithof (1981) geven in hun werk verrassende wendingen aan fotografische technieken. Beiden zijn gefascineerd door menselijk gedrag.

GENERATOR STRANDBEEST N

Electriciteitsfabriek, Den Haag. Van 14/3 t/m 3/5. strandbeest.com

Kunstenaar en wetenschapper Theo Jansen verhuist zijn beroemde strandbeesten tijdelijk naar een nieuw winteratelier. In de turbinehal van de Haagse Electriciteitsfabriek is het maakproces van een nieuw strandbeest van dichtbij te volgen. Zeven andere forse strandbeesten beweegen zich voort op de begane grond. Dagelijks wordt er een rondleiding gegeven door Theo Jansen zelf.

Week van de klassieken N

Van 13 t/m 21/3 in o.a. Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), Tresoar (Leeuwarden), Allard Pierson Museum (Amsterdam) en Museum Het Valkhof (Nijmegen). weekvandeklassieken.nl

Dit jaar is het 2000 jaar geleden dat keizer Augustus stierf. Daarom staat de zevende Week van de Klassieken in het teken van Romeinse keizers. Rond dit thema zijn er vele activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz en de Pubquiz. Een deel hiervan is gratis bij een bezoek aan de instellingen.

WILLIAM KLEIN!!

Foam, Amsterdam. T/m 12/3.

foam.org jjjjj

William Klein was schilder, maar werd de pionier van de straatfotogra¿e. Het Amsterdamse Foam heeft een groot Klein-retrospectief ingericht.

Jacob van OostsanenN

Van 15/3 t/m 29/6 in Stedelijk Museum Alkmaar, Amsterdam Museum en Sint Laurenskerk in Alkmaar. amsterdammuseum.nl stedelijkmuseumalkmaar.nl

Groots overzicht rond zestiende-eeuwse kunstenaar Jacob Cornelisz van Oostsanen (1470-1533). Tientallen schilderijen keren voor de gelegenheid terug uit musea over de hele wereld. Samen tonen ze hoe Van Oostsanen de basis legde voor de latere bloei van de Hollandse schilderkunst.

Apartheid & After N

Huis Marseille, Amsterdam. Van 15/3 t/m 8/6. huismarseille.nl

In Huis Marseille is te zien hoezeer het recente verleden de waarneming van nu kleurt. Met werken van dertien Zuid-Afrikaanse fotografen van na 1990, onder wie Guy Tillim, Jo Ractcliffe, Santu Mofokeng, Zanele Muholi en Pieter Hugo.

THREADSN

Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Van 15/3 t/m 17/8. museumarnhem.nl

Internationale tentoonstelling met werken van meer dan twintig kunstenaars en vormgevers waarin draad of textiel een belangrijke rol speelt. Hun werk is als een metafoor voor verbindingen tussen kunstenaarschap en ambachtelijkheid, tussen kunst en publiek en tussen persoonlijke en maatschappelijke thema's. Met werken van onder andere Kimsooja, Remco Torenbosch, Tiffany Chung, Floor Nijdeken en Thomas Boland.

Van Picasso tot Sol LeWittN

Museum Meermanno, Den Haag. Van 15/3 t/m 13/7. meermanno.nl

Museum Meermanno toont ruim honderdvijftig kunstenaarboeken van kunstenaars die tot de wereldtop behoren. Te zien zijn onder andere klassieke voorbeelden van het 'livre de peintre' van Picasso en Matisse, en kunstenaarsboeken uit de internationale kunstwereld van na 1950.

Nieuw, Nieuwer, Nieuwst N

Museum van Bommel van Dam, Venlo. Van 16/3 t/m 7/9. vanbommelvandam.nl

Museum van Bommel van Dam toont nieuwe aanwinsten en schenkingen uit de periode 2010-2014.

Tableaux Pictures

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 3/8.

stedelijk.nl jjjjj

De interieurbeelden van de Canadese fotograaf Jeff Wall ogen als steriel geënsceneerde reclamebeelden. Ze tonen vooral hoe mens en omgeving elkaar beïnvloeden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden