Exposities

Van God Los

Museum Het Dolhuys, Haarlem, van 20/8 t/m 30/3. hetdolhuys.nl

Van God Los? Je geest in balans geeft een gevarieerd beeld van de manieren waarop we in balans proberen te blijven, bijvoorbeeld door middel van religie, yoga, knuffelen met dieren en pillen. Metwerk van onder meer Eddy Seesing, Meral Üslü en Melanie Bonajo.

René Lalique

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 10/11.

gemeentelijkmuseum.nl

Grootschalige tentoonstelling met ruim honderd werken van René Lalique. De exclusieve objecten van de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar zijn het symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco. Aan de hand van zijn oeuvre wordt uitgebreid ingegaan op zijn Nederlandse clientèle, zijn opdrachtgevers en hoe zijn werk hier werd ontvangen.

Capita Selecta

Groninger Museum, Groningen. T/m 22/9. groningermuseum.nl

Het Groninger Museum toont een keuze uit de eigen collectie. Hierbij worden meerdere genres door en naast elkaar getoond: hedendaagse fotografie en design naast sterren uit de internationale kunstwereld. Er wordt werk getoond van Jake & Dinos Chapman, Marga Weimans, Andy Warhol en Marc Quinn. Ook is er aandacht voor fotografie van Anton Corbijn, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Blommers & Schumm.

In Vredesnaam

Centraal Museum, Utrecht. T/m 22/9.

centraalmuseum.nl

Het Centraal Museum maakt via het vredesverdrag met de handtekeningen van de onderhandelaars, een poort van het Utrechtse stadhuis, kanonskogels uit veldslagen, een portret van de machtswellustige Zonnekoning Lodewijk XIV en andere authentieke objecten duidelijk waarom de Vrede van Utrecht de stad wereldfaam heeft bezorgd.

Slaverijn verbeeld

Bijzondere Collecties UvA, Amsterdam. T/m 22/9.

bijzonderecollecties.uva.nl

De geschiedenis van slavernij in de wereld en in het bijzonder in de voormalige

Nederlandse kolonie Suriname, zichtbaar gemaakt in illustratieve kaarten, onthullende boeken en documenten en confronterende prenten.

The Moonlight Garden

Noord Brabants Museum, Den Bosch. T/m 21/9.

noordbrabantsmuseum.nl ****

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch zijn twee tentoonstellingen te zien waarin de kerk op verschillende wijze een belangrijke rol speelt. Pieter Saenredam en Marc Mulders lieten zich elk op eigen wijze inspireren.

Call of the Mall

Hoog Catharijne, Utrecht. T/m 22/9.

callofthemall.nl ****

De verzameling kunstwerken is ingewikkeld, maar de organisatie slaagt er niettemin in het winkelend publiek te grijpen.

XXXL Painting

Onderzeebootloods, Rotterdam. T/m 29/9. boijmans.nl ****

De Amerikanen Jim Shaw (1952) en Chris Martin (1954) en de Nederlander Klaas Kloosterboer (1959) kregen ieder een hal en hebben de Onderzeebootloods veranderd in een lustoord voor de schilderkunst met hun schilderijen op groot formaat.

Verbeelding van de Oriënt

De Mesdag Collectie, Den Haag. T/m 8/9.

demesdagcollectie.nl ****

Hendrik Willem Mesdag en zijn vrouw hadden een fascinatie voor de Oriënt. Zij verzamelden verfijnde kunstvoorwerpen en oriëntalistische schilderijen, zoals van John Singer Sargent en Marius Bauer. Hun verzameling is voor deze tentoonstelling aangevuld met bruiklenen uit het Van Gogh Museum, zoals twee kleurrijke sculpturen van Charles Cordier.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden