Exposities

MUSEUMWEEKEND

Ruim 400 musea in Nederland. Op 6 en 7/4. museumweekend.nl


Tijdens de 32ste editie van het Nationale Museumweekend organiseren ruim 400 musea speciale activiteiten en stellen hun deuren open tegen een gereduceerd tarief, vaak voor maar euro 1,-.


HET LEGE MUSEUM

Wetering Galerie in Amsterdam. Van 6/4 t/m 11/5. weteringgalerie.nl


In opdracht van de Rijksgebouwendienst in Den Haag fotografeerde Wijnanda Deroo het lege Rijksmuseum in de periode voor de sloop. Op eigen gelegenheid ging zij verder met het fotograferen van het nieuwe museum in wording. Niet de werkzaamheden zelf, maar de metamorfose van de lege ruimtes. Van deze fotoserie verschijnt een boek, dat gepresenteerd zal worden bij de opening van het vernieuwde Rijksmuseum op 13/4. De Wetering Galerie toont een selectie.


STRAATKUNST

Expoplu Nijmegen, van 5 t/m 21/4.


expoplu.nl


Hoewel straatkunst illegaal is en vaak als vandalisme wordt gezien, is het steeds vaker te zien in galerieën en musea. De tentoonstelling Van het straatje naar de muur zoekt de spanning op tussen straatcultuur en kunstwereld. Met werken van o.a. Jord Jansen, Deesaster, Niels van Bunningen en Pipsqueak was here.


FRANS HALS

Frans Hals Museum, Haarlem. T/m 28/7.


franshalsmuseum.nl ****


De tentoonstelling Frans Hals, oog in oog met Rembrandt, Rubens en Titiaan


laat zien dat competitie met vakgenoten het werk alleen maar beter maakt.


MALLE BABBE

Het Dolhuys, Haarlem. T/m 7/7.


hetdolhuys.nl


In het Noord-Hollands Archief werden onlangs een aantal documenten ondekt die een nieuw licht werpen op de ware identiteit van Malle Babbe, onderwerp van één van Frans Hals' bekendste schilderijen. Ook bleek dat zijn zoon samen met Malle Babbe was opgenomen in het toenmalige 'werkhuis'. Deze documenten zijn te zien in de tentoonstelling De mythe van Malle Babbe, waarin een beeld gegeven wordt van het leven aan de rafelrand in de zeventiende eeuw.


CHRISTOPHE COPPENS

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. T/m 26/5. boijmans.nl ****


Everything is local - Landscape Part 1 is een installatie van Christophe Coppens op het grensgebied van mode en beeldende kunst. Aandoenlijk mooi en verleidelijk knutselwerk.


VINCENT IS BACK

Kröller- Müller Museum, Otterlo. Van 7/4 t/m 22/12. kmm.nl


Het Kröller-Müller Museum heeft de op één na grootste Van Goghcollectie ter wereld. Door wisselende collectiepresentaties waren er tijdelijk minder schilderijen van Van Gogh te zien, maar met Vincent is back zijn ze weer prominent aanwezig.


ASYMMETRY

TENT Rotterdam. T/m 5/5. tentrotterdam.nl ***


De eerste overzichtstentoonstelling van Ólafur Ólafsson en Libla Castro met sociaal geëngageerde films, foto's, installaties en performances. De wijze van presenteren maakt het gevaar van overdaad en willekeur groot.


SPACE DRAWINGS

Kunsthal KAdE, Amersfoort. T/m 14/4.


kunsthalkade.nl ***


De tekeningen groeien de ruimte in. Als je het woord 'drawing' weglaat, zie je tien installaties staan, het tekenachtige zit 'm in het lijn-en schetsmatige.


MICHAEL TEDJA

Cobra Museum Asmtelveen. T/m 26/5.


cobra-museum.nl ****


Overzicht van schilder-dichter-voordrachtskunstenaar Michael Tedja (1971). Zijn universum van kleur, vorm en taal is propvol, soms lucide, maar vaak ook verward.


AMPROJECTS

Noorderlicht, Groningen. Van 6/4 t/m 19/5.noorderlicht.com


All Colours Will Agree in the Dark heet de eerste galerietentoonstelling van het collectief AMprojects, een groep van opkomende fotografen Ester Vonplon, Gert Jochems, Daisuke Yakota, Aaron McElroy, Olivier Pin Fat en Tiane Doan na Chapassak. Zij wonen en werken in zes verschillende landen, maar delen een passie voor het zintuiglijke in de fotografie.


GUSTAVE CAILLEBOTTE

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 20/5.


gemeentemuseum.nl ****


Gustave Caillebotte had de sensibiliteit om de veranderingen vast te leggen in het Parijs van de 19de eeuw. Je ziet de de fascinatie voor het nieuwe medium fotografie steeds terug.


PORTRET IN PORTRET

Dordrechts Museum. T/m 8/4.


dordrechtsmuseum.nl j****


Originele dwarsverbanden in zes eeuwen portretkunst waaronder schilderijen, prenten en beeldhouwwerken vanaf de 16de eeuw tot nu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden