Exposities

Hieron Pessers

Kasteel het Nijenhuis, Heino. Van 24/3 t/m 25/8. museumdefundatie.nl

Overzicht van het oeuvre van Hieron Pessers (1939-2004). Zijn schilderijen, die hij maakte in de laatste decennia van de 20ste eeuw, passen in de magisch-realistische traditie die in Nederland associaties oproept met kunstenaars als Charley Toorop en Pyke Koch.

Het mysterie Ming

Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden. Van 24/3 t/m 27/10.

princessehof.nl

Het Princessehof besteedt aandacht aan het beroemde Chinese Ming-porselein met een tentoonstelling van topstukken als een schotel van de Chinese keizer Zhengde en de porseleinlading van een gezonken VOC-scheepswrak, maar ook leuke fragmenten uit commercials, films en televisieseries die de roem van Ming illustreren.

Heringa/Van Kalsbeek

Van GoghHuis, Zundert. Van 24/3 t/m 2/9. vangoghhuis.com

In het Van GoghHuis is de komende tijd werk van Heringa/Van Kalsbeek te zien, terwijl het kunstenaarsduo zelf in een tent in de tuin van het Van GoghHuis samen met het Zundertse corso werkt aan modellen. In juni zijn de corsomaquettes te zien.

Fotografie

Foam, Amsterdam. Van 22/3 t/m 12/5.

foam.org

Het vaak duistere werk van fotografe Lieko Shiga is sterk geworteld in de Japanse folkloristische traditie om het bovennatuurlijke als een vanzelfsprekende aanwezigheid te verbeelden. In Foam worden vijftig werken van haar getoond in de serie Canary. Van Maryam ¿ahinyan zijn portretten van minderheden als Armeense Turken en travestieten te zien die zij met haar houten platencamera maakte tussen 1935 en 1985 in haar studio in Galatasaray.

Vrouwen van de revolutie

Groninger Museum. Van 23/3 t/m 18/8.

groningermuseum.nl

Aan het begin van de 20ste eeuw waren er opvallend veel avant-garde kunstenaressen in Rusland. In deze tentoonstelling is werk te zien van o.a. Aleksandra Ekster, Natalja Gontsjarova, Varvara Stepanova, Nadezjda Oedaltsova en hun tijdgenote Alida Pott, één van de weinige vrouwelijke kunstenaressen van de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.

Wolkenstudies

Nederlands Fotomuseum, Rotterdam. Van 23/3 t/m 26/5.

nederlandsfotomuseum.nl

De kennis en documentatie van meteorologische fenomenen heeft zich door de fotografie razendsnel kunnen ontwikkelen. Helmut Völter bracht voor Wolkenstudies uniek beeldmateriaal bijeen van Japan tot de Verenigde Staten en Europa die deze ontwikkelingen laat zien.

Power/Prix Pictet 2012N

Huis Marseille, Amsterdam. Van 21/3 t/m 16/6. huismarseille.nl

Luc Delahaye werd vorig jaar uitgeroepen tot de winnaar van de prestigieuze Prix Pictet. En voor het eerst stond ook een Nederlandse fotografe op de shortlist: Jacqueline Hassink. Voor Huis Marseille een mooie aanleiding om de Power-expositie van de Prix Pictet naar Amsterdam te halen.

Wilder Mann

Fotomuseum, Antwerpen. T/m 9/6.

fotomuseum.be ****

Fotograaf Charles Fréger reisde door Europa op zoek naar oude heidense rituelen waarvoor de uitvoerders zich verkleden als wollige dieren, stromannetjes, bladerwezens of kleurrijke harlekijnen.

Gustave Caillebotte

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 20/5.

gemeentemuseum.nl ****

Gustave Caillebotte had de sensibiliteit om de veranderingen vast te leggen in het Parijs van de 19de eeuw. In zijn werk zie je de de fascinatie voor het nieuwe medium fotografie steeds terug.

TULKUS 1880 TOT 2018

Witte de With Rotterdam. T/m 5/5.

wdw.nl ****

Paolo Pivi onderzoekt en verzamelt portretten van reïncarnaties van boeddhistische meesters. Ook niet-gelovigen worden meegezogen in het rijke schouwspel van vriendelijk kijkende, wijze mannen.

Portret in portret

Dordrechts Museum. T/m 8/4.

dordrechtsmuseum.nl ****

Originele dwarsverbanden in zes eeuwen portretkunst waaronder schilderijen, prenten en beeldhouwwerken vanaf de 16de eeuw tot nu.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden