Exposities

solar bell

Futureland, Rotterdam. Van 11 t/m 28/8.

futureland.nl

FutureLand staat drie weekenden in augustus in het teken van kunstproject Solar Bell van de Argentijnse kunstenaar en architect Tomás Saraceno. Het zes meter hoge en vijf meter lange model laat de mogelijkheid zien voor een nieuw land, een zwevende stad boven de wolken.

Visioen vs. confrontatie

Mondriaanhuis, Amersfoort. T/m 25/8.

mondraanhuis.nl

Visioen vs. Confrontatie besteedt aandacht aan de rol die oorlog speelde in het leven en werk van Piet Mondriaan. Daartegenover worden werken getoond van een zestal hedendaagse kunstenaars die gebruik maken van confronterende, soms zelfs agressieve beelden. Enkele van hen reflecteren op het werk van Piet Mondriaan en de modernistische utopie.

Peter de Grote

Hermitage Amsterdam. T/m 13/9.

hermitage.nl

In de Hermitage is een tentoonstelling over tsaar Peter de Grote te zien met schilderijen, etsen, het dodenmasker van Peter de Grote, zijn uniformen en werkkleding en allerlei gereedschap. De collectie weerspiegelt de onvoorstelbare energie van de tsaar, maar vooral zijn honger naar kennis.

Black or White

Van Abbemuseum, Eindhoven. T/m 17/11.

vanabbemuseum.nl

Black or White flirt met het politiek incorrecte en zoekt de grenzen op. De animatiefilms, strips, cartoons, tekeningen en video-installaties zijn bizar, provocatief, soms grof, overdreven of lelijk. Met werk van onder andere Robert Crumb, Peter Pontiac, Sue Coe, Extrastruggle, Greg Irons en Tom Veitch.

VEREEUWIGD, 1913-2013

De Hallen, Haarlem. T/m 25/8.

dehallenhaarlem.nl

Grote en gevarieerde overzicht van Nederlandse portretkunst uit de afgelopen honderd jaar. Een hommage aan Frans Hals, de Haarlemse meestervan het portret. Met moderne en hedendaagse kunst van onder andere Isaac Israels, PaulCitroen, Jan Sluijters, Jan Toorop, CarelWillink, Rineke Dijkstra en Marlene Dumas. Naast schilderijen en beeldhouwwerken is er ook videowerk en fotografie te zien.

Fuck Off 2

Groninger Museum, Groningen. T/m 17/11.

groningermuseum.nl jjjjj

Vervolg op Fuck Off, de baanbrekende expositie die in 2000 in Shanghai werd georganiseerd door Ai Weiwei en Feng Boyi en al snel aan censuur ten prooi viel. Met werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen stelt deze expositie vragen bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China.

XXXL PAINTING

Onderzeebootloods, Rotterdam. T/m 29/9. boijmans.nl jjjjj

De Amerikanen Jim Shaw (1952) en Chris Martin (1954) en de Nederlander Klaas Kloosterboer (1959) kregen ieder een hal en hebben de Onderzeebootloods veranderd in een lustoord voor de schilderkunst met hun schilderijen op groot formaat.

AERNOUT MIK

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 25/8.

stedelijk.nl jjjjj

Videokunstenaar Aernout Mik toont in zijn werk hoe groepen mensen zich gedragen. Geen toeschouwer ontkomt eraan zich deel van Miks werk te voelen en het na afloop overal op straat en op de televisie terug te zien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden