Exposities

ALEKSEJ BALABANOV

Eye, Amsterdam. T/m 19/12.


eyefilm.nl


Retrospectief van de eerder dit jaar overleden Russische cineast Aleksej Balabanov, die in 1997 internationaal doorbrak met Brat (Brother), een keihard portret van de maffia in St.-Petersburg. De controversiële regisseur schildert in zijn films vaak een nachtmerrieachtig beeld van Rusland als een land in ontbinding waarvan het verval niet meer te stoppen is.


Vertoond worden onder meer: Brat, Cargo 200, Of Freaks and Men, Morphia en Me Too.


NATURAL BEAUTY

Groninger Museum. Van 7/12 t/m 25/5.


groningermuseum.nl


Landschappen en stillevens uit de verzameling van de Duitse tropenarts en kunstverzamelaar Gustav Rau (1922-2002) met meesterwerken van o.a. Fra Angelico, Van Goyen, Van der Neer, Bonnard, Frantin-Latour, Monet, Liebermann, Sérusier, Vuillard, Sisley en Morandi.


RUWE WERKELIJKHEID

Rijksmuseum, Amsterdam. Van 12/12 t/m 16/3. rijksmuseum.nl


Sinds enige jaren schenkt het Rijksmuseum aandacht aan kunstenaars die hun inspiratie vonden in de collectie van het Rijksmuseum. In de tentoonstelling Ruwe Werkelijkheid zijn zes werken van de Britse kunstenaar Frank Auerbach te zien in dialoog met wereldberoemde late werken van Rembrandt.


ANATOMISCHE LES

Gemeentemuseum Den Haag. T/m 5/1.


gemeentemuseum.nl ****


Niet alleen wetenschappers hebben een fascinatie voor het dode lichaam, ook kunstenaars. De anatomie door de ogen van Rembrandt én Damien Hirst.


KAZIMIR MALEVITSJ

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 2/2.


stedelijk.nl *****


Overzichtstentoonstelling van KazimirMalevitsj (1878-1935) en de Russische avant-garde. Malevitsj bracht de beeldende kunst tot het absolute minimumterug: het schilderen van een zwart vierkant op een wit doek. De tentoonstelling toont hoe de Rus zover is gekomen énwat hij daarna aan meesterwerken maakte.


DE RUIMTE TRILT EEN PENNENSTREEK

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 30/3.


gemeentemuseum.nl


Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Joost Zwagerman presenteert het Gemeentemuseum een tentoonstelling waarin zijn liefde voor woord en beeld samenkomen met werken van bevriende kunstenaars Pieter Bijwaard en Harald Vlugt.


RENé LALIQUE

Musée Lalique, Doesburg. T/m 27/4.


musee-lalique.nl


Wereldwijd zijn drie musea gewijd aan sieraad- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945). In het Gelderse Doesburg staat het privémuseum Société Musée Lalique Pays Bas met vooral art-nouveau glaswerk. De de komende maanden een expositie waarin extra aandacht is voor de vrouwelijke heiligheid in zijn werk.


KOKOSCHKA

Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. T/m 19/1. boijmans.nl ****


Oskar Kokoschka probeerde met zijn schilderijen de demonen in zijn leven te bezweren. Het eerste Nederlandse overzicht in vijftig jaar is een feest om te zien: alle werken tezamen één zelfportret.


DE ZEVEN HOOFDZONDEN

Centraal Museum Utrecht. T/m 18/5.


centraalmuseum.nl ****


Gastcurator en ontwerper Jurgen Bey prikkelt met tentoonstelling over ondeugden, geinspireerd door De zeven hoofzonden van Jeroen Bosch. T/m 18/5 in Centraal Museum Utrecht.


TALKING TEXTILES

Textielmusem in Tilburg. T/m 26/1.


textielmuseum.nl ****


Het Textielmuseum viert met tal van kunstige objecten de schoonheid van textiel in deze expositie samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano.


KATJA MATER

Marres, Maastricht. T/m 8/12.


marres.org ****


Het onderzoekende werk van Katja Mater heeft een scherpe focus op de werking van fotogra¿e. En: is perfect op zijn plek in het statig intieme locatie van Marres in Maastricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden