Exposities

FELIX NUSSBAUM

De Fundatie, Zwolle. Van 21/3 t/m 1/6.

museumdefundatie.nl

Felix Nussbaum (1904-1944) werd op 39-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz. In het oeuvre dat hij naliet, ontwikkelen de idyllische scènes uit zijn beginperiode zich tot voorstellingen waar dreiging en verdriet de boventoon voeren. Zijn werk is een persoonlijk document van onderdrukking en een aanklacht tegen vervolging.

CINEMA REMAKE

Eye, Amsterdam. Van 23/3 t/m 1/6.

eyefilm.nl

Cinema Remake toont werk van filmmakers en kunstenaars die bestaande films als uitgangspunt nemen om iets radicaal nieuws te creëren. Te zien zijn werken van o.a. Cory Arcangel, David Maljkovic en Nicolas Provost. Ook is er een uitgebreid filmprogramma van remakes en de films die als inspiratie gediend hebben voor werken in de tentoonstelling.

ICOONFOTO'S

Persmuseum, Amsterdam. Van 27/3 t/m 31/8.

persmuseum.nl

Het Persmuseum toont een serie (icoon)foto's die inmiddels tot ons collectieve geheugen behoren. Afkomstig uit kranten, tijdschriften, internet en de openbare ruimte. De vraag welke beelden werkelijk beklijven en aan welke eigenschappen die voldoen komt aan de orde. Maar ook: hoe worden we eigenlijk gestuurd in ons beeld van het nieuws en van de geschiedenis? Wanneer is een foto gemaakt en wie heeft er baat bij dat de beelden getoond worden?

THE ENCLAVE

Foam, Amsterdam. Van 21/3 t/m 1/6.

foam.org

De multimedia-installatie The Enclave van Richard Mosse (1980) bestaat uit zes grote projectieschermen waarop beeldmateriaal wordt getoond van de conflictsituatie in Congo. De beelden zijn opgenomen met een voor camouflagedetectie ontwikkelde infraroodfilm, die het strijdtoneel in het oerwoud in een psychedelisch palet van magenta kleurt. Naast de filminstallatie zijn ook gerelateerde fotowerken te zien.

JEFF WALL

Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 3/8.

stedelijk.nl ****

De interieurbeelden van de Canadese fotograaf Jeff Wall ogen als steriel geënsceneerde reclamebeelden. Ze tonen vooral hoe mens en omgeving elkaar beïnvloeden.

PRIMA MATERIA

Stedelijk Museum, 's Hertogenbosch. T/m 15/6. sm-s.nl ****

Aanstormend designduo Studio Formafantasma experimenteert als moderne alchemisten met natuurlijke materialen en traditionele technieken om tot volstrekt nieuwe vormen te komen.

DAAN VAN GOLDEN

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 4/5.

gem.nl ****

Het werk van Daan van Golden is gebaseerd op fragmenten van patronen. Met een minutieuze ijver werkt hij al veertig jaar aan zijn oeuvre. Het Haagse Gemeentemuseum eert hem nu met een tentoonstelling.

REMBRANDT OF NIET?

Rembrandthuis, Amsterdam. T/m 27/4.

rembrandthuis.nl ****

Waar herken je een echte Rembrandttekening aan? Peter Schatborn, voormalig hoofd van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum, laat dat zien in het Rembrandthuis.

FRAMING SCULPTURE

Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. T/m 11/5. boijmans.nl ****

Het presenteren van sculpturen krijgt een extra dimensie in het Boijmans, waar beelden van Brancusi, Rosso en Man Ray vergezeld gaan van foto's. Die concurreren in schoonheid met het oorspronkelijke werk, zozeer dat je soms denkt: de foto is beter.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden