Exposities

HADASSAH EMMERICH

Schunck, Heerlen. T/m 18/5.

schunck.nl

Corporeal is een overzichtstentoonstelling van Hadassah Emmerich met recent werk en een selectie uit haar oeuvre van 2000 tot nu. Haar installaties bestaan uit schilderijen, tekeningen, linosnedes en muurschilderingen en vormen samen een kleurrijk Gesamtkunstwerk. Een terugkerend thema in haar werk is het exotische.

WELTSICHTEN

Bonnefantenmuseum Maastricht. T/m 1/6.

bonnefanten.nl

Waar het landschap in de oude kunst aanvankelijk als bijwerk, en later juist groots en dominant werd afgebeeld is in de moderne en hedendaagse kunst vaak de destructieve aanwezigheid van de mens overheersend. Het zijn deze verrassende omwentelingen die in deze tentoonstelling aan bod komen. Het verhaal begint met het ontstaan van het landschap als zelfstandig genre en eindigt in de actualiteit met fotografie en videokunst, waarbij alle ontwikkelingen aan bod komen.

EXPEDITIE ZIJDEROUTE

Hermitage, Amsterdam. Van 1/3 t/m 5/9.

hermitage.nl

Expeditie Zijderoute toont de zeldzame schoonheid van ruim 250 objecten, zoals muurschilderingen, sculpturen, kostbaarheden van zijde, zilver, glas, goud, terracotta, die zijn opgegraven door Russische expedities in de negentiende en twintigste eeuw.

KUNSTCOLLECTIE WILLEM II

Dordrechts Museum. Van 5/3 t/m 16/3.

dordrechtsmuseum.nl

Willem II bouwde een indrukwekkende kunstcollectie op met werken van Italiaanse, Franse en Spaanse oude meesters, Vlaamse primitieven en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Ook verzamelde hij werk van eigentijdse, 19de- eeuwse, kunstenaars. Na zijn dood werd de verzameling geveild ten gunste van zijn zwager, van wie hij een miljoen gulden geleend had met de collectie als onderpand. In deze internationale expositie is een belangrijk deel van de collectie weer bijeengebracht.

DAAN VAN GOLDEN

Gemeentemuseum Den Haag. T/m 4/5.

gem.nl ****

Het werk van beeldend kunstenaar Daan van Golden is gebaseerd op fragmenten van patronen. Met een minutieuze ijver werkt hij al veertig jaar aan zijn oeuvre. Het Gemeentemuseum Den Haag eert hem nu met een tentoonstelling.

REMBRANDT OF NIET?

Rembrandthuis, Amsterdam. T/m 27/4.

rembrandthuis.nl ****

Waaraan herken je een echte Rembrandttekening? Peter Schatborn, voormalig hoofd van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum, laat dat zien met deze tentoonstelling.

FRAMING SCULPTURE

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. T/m 11/5. boijmans.nl ****

Het presenteren van sculpturen krijgt een extra dimensie in Boijmans, waar beelden van Brancusi, Rosso en Man Ray vergezeld gaan van foto's. Die concurreren in schoonheid met het oorspronkelijke werk, zozeer dat je soms denkt: de foto is beter.

FOREVER YOUNG

Kunsthal, Rotterdam. t/m 11/5.

kunsthal.nl ****

Talrijke fotografen streven ernaar jongerencultuur te vereeuwigen; zelden lukt het de oppervlakkigheid te ontstijgen. Martijn van de Griendt slaagt daar wel in. Behalve uitbundig en kleurrijk is zijn werk ernstig en respectvol.

PINNED UP

Stedelijk Museum Amsterdam. T/m 15/6. stedelijk.nl ****

Overzichtstentoonstelling van 25 jaar ontwerpen van Marcel Wanders (1963).

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden