Expositie over Troje sluit Turkije-jaar af

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam belicht vanaf vrijdag 'de magie en fascinatie' van de Turkse stad Troje. Op de tentoonstelling 'Troje - Stad, Homerus en Turkije' geeft het museum een beeld van de opgravingen die eind 19de eeuw begonnen, maar gaat het ook in op de vele legendes en mythes rond Troje.

Niet eerder waren in Nederland zoveel stukken uit en over Troje te zien. Beeld Allard Pierson Museum
Niet eerder waren in Nederland zoveel stukken uit en over Troje te zien.Beeld Allard Pierson Museum

Aardewerk, drinkbekers, bronzen bijlen en kleitabletten zijn enkele van de getoonde vondsten van Heinrich Schliemann, de Duitser die uitgroeide tot wereldberoemde archeoloog toen hij in 1870 Troje 'ontdekte'. Lange tijd daarvoor was onbekend waar de stad, waarover zoveel verhalen de ronde deden, moet hebben gelegen.

De mythevorming begon in de 8ste eeuw voor Christus, toen de Griekse dichter Homerus de Trojaanse oorlog aanhaalde in het beroemde gedicht Ilias. Volgens de legende zouden Grieken en Trojanen 10 jaar oorlog hebben gevoerd. De Grieken zouden Troje zijn binnengekomen in een reusachtig houten paard, het 'Paard van Troje'.

Het is onwaarschijnlijk dat zo'n lange oorlog moet hebben plaatsgevonden, zei conservator Gert Jan van Wijngaarden dinsdag. 'Zo'n lange belegering van een stad in die tijd kenden we niet.' Homerus moet zijn epos hebben gebaseerd op verhalen uit de overlevering. Eeuwenlang hebben kunstenaars, schrijvers en artiesten zich daarna door Troje laten inspireren.

Het museum kreeg voor de expositie 300 bruiklenen uit binnen- en buitenland, onder meer van enkele toonaangevende archeologische musea in Turkije. Een topstuk is een grote marmeren Zeuskop uit het Archeologisch Museum in Istanbul. Het oudste object betreft een stenen vaas uit 4000 voor Christus.

Niet eerder waren in ons land zoveel stukken uit en over Troje te zien. De tentoonstelling vormt de culturele afsluiting van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland dit jaar. Voor het Allard Pierson Museum, het archeologiemuseum van de Universiteit van Amsterdam, is het een expositie 'die maar één keer in de 100 jaar zal plaatsvinden'. De tentoonstelling duurt tot 5 mei 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden