Expositie moet debat uitlokken over smaak

Het Rijksmuseum in Amsterdam organiseert in de winter een grote expositie met pronkstukken van Nederlandse negentiende-eeuwse interieurkunst. In De lelijke tijd toont het museum meubels, zilver, textiel en keramiek uit de periode 1835-1895....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eindelijk zal de ondergewaardeerde negentiende-eeuwse interieurkunst, die gewoonlijk als lelijk is afgedaan, in al haar glorie te bewonderen zijn. In de wintertentoonstelling brengt het museum voor de eerste keer de 160 meest spectaculaire en fraaie objecten uit deze periode samen. De meeste voorwerpen bleven tot dusver opgeslagen in museumdepots en op zolders van huizen en kastelen.

Het Rijksmuseum sluit met De lelijke tijd aan bij het buitenland waar al grote tentoonstellingen over negentiende-eeuwse interieurkunst zijn gehouden. Het Parijse Grand Palais organiseerde onlangs bijvoorbeeld L'âge d'or des Arts décoratifs 1814-1848.

Meubelen en zilver vormen de ruggegraat van de tentoonstelling. Hoogtepunten zijn het grote rococo-'surtout-de-table', een tafelstuk dat Willem III bestelde voor zijn dochter Wilhelmina en geschilderde meubels van Pierre Cuypers, de architect van het Rijksmuseum. De expositie laat ook zien hoe vroeger interieurkunst op wereldtentoonstellingen werd getoond.

Die typische negentiende-eeuwse tentoonstellingen hadden grote invloed op de Europese vormgeving. Op de expositie zal ook een reconstructie van de indrukwekkende 'inzending' van Van Kempen zilverfabriek op de Parijse Wereldtentoonstelling van 1867 te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden