Explosieve toename van aantal geweldsdelicten Groot-Brittannië

De criminaliteit in Groot-Brittannië gaat steeds vaker met geweld gepaard. Terwijl vorig jaar het aantal inbraken en diefstallen uit auto's daalde, steeg het aantal roofovervallen en aanrandingen en nam het straatgeweld explosief toe....

Van onze correspondent Peter de Waard

Vorig jaar werden bij de Britse politie in totaal 5,3 miljoen aangiften gedaan van allerlei vormen van criminele handelingen. Dat waren er tweehonderdduizend meer dan in het jaar daarvoor. Het aantal aangiften van inbraak daalde van 950 duizend naar 900 duizend, terwijl het aantal diefstallen uit auto's voor het eerst sinds lange tijd bijna onder de één miljoen uitkwam.

Het aantal aangiften van straat- of huiselijk geweld steeg met liefst 15 procent tot bijna zeshonderdduizend. Het aantal aanrandingen nam met 5 procent toe en het aantal roofovervallen met 25 procent.

Voor minister Jack Straw van Binnenlandse Zaken zijn de nieuwe cijfers een afknapper. Zijn grootscheepse plan voor de aanpak van de criminaliteit lijkt te zijn mislukt. In de afgelopen tijd hebben de Conservatieven ingespeeld op het groeiende gevoel van onveiligheid op straat.

Straw erkende gisteren dat er een 'belangrijke relatie is tussen dronkenschap en geweld', maar kondigde geen nieuwe concrete maatregelen aan.

Opvallend zijn ook de grote verschillen tussen de regio's. Manchester meldde vorig jaar ruim elfduizend gevallen van straatgeweld, Sheffield nog geen drieduizend. Een ander verontrustend signaal is dat de politie steeds minder zaken oplost. Het oplossingspercentage daalde vorig jaar van 29 naar 25.

De cijfers werden gisteren bekendgemaakt, precies op de dag dat in West-Sussex - in het zuiden van het land - het lijk werd gevonden van de 8-jarige Sarah Payne. Het meisje werd sinds 1 juli vermist. Haar verdwijning was de afgelopen weken dagelijks voorpaginanieuws. Bijna elke dag deden haar ouders op dramatische wijze een oproep het kind te laten gaan. Haar vondst leidde dinsdag tot nationale rouw.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden