Explosieve toename van aantal bv's door versoepeling regels

AMSTERDAM - De versoepeling van de regels voor de oprichting van een bv heeft geleid tot een explosieve toename van het aantal besloten vennootschappen. De afgelopen twaalf maanden noteerde de Kamer van Koophandel 62 duizend nieuwe inschrijvingen.


Dat zijn er 22 duizend meer dan werden opgericht in de twaalf maanden voorafgaand aan 1 oktober 2012. Op die datum gingen de nieuwe regels in.


De nieuwe wet maakte een einde aan eisen als een minimumkapitaal van 18 duizend euro, een verplichte bankverklaring en dito accountantsverklaring. Een bv mag nu ook aandelen uitgeven, waarbij de houders geen stemrecht hebben of een winstuitkering kunnen verlangen. Dat laatste kan bijvoorbeeld handig zijn als een ondernemer aandelen geeft aan werknemers, familieleden of financiers.


Een van de voordelen van een besloten vennootschap is dat aandeelhouders maar beperkt aansprakelijk zijn voor schulden die een onderneming maakt.


Het doel van de wet was om de rechtsvorm bv aantrekkelijker en voor meer ondernemers bereikbaar te maken. Het was de verwachting dat vooral starters en zelfstandigen gebruik zouden maken van de nieuwe regels, maar dat is volgens de Kamer van Koophandel niet het geval.


De stijging kan vooral worden toegeschreven aan bv's met zogenaamde 'beheeractiviteiten'. Bv's met de activiteit 'financiële holding' en 'beleggingsinstelling' steken er met kop en schouder boven uit, volgens de Kamer van Koophandel. Deze constructies laten vanaf oktober 2012 meer dan een verdubbeling zien. Daarentegen tekent zich geen groei af in het aantal 'voortzettingen', zoals eenmanszaken die worden omzet in een bv.


In Het Financieele Dagblad zegt Yves Gassler, docent belastingrecht aan de Universiteit van Leiden en oprichter van Firm24.com, dat veel zzp'ers voor een bv-vorm kiezen om de gevolgen op te vangen van kabinetsplannen die ten koste zullen gaan van de (fiscale) voordeeltjes voor startende ondernemers.


Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel betwijfelt of starters nu al anticiperen op maatregelen die waarschijnlijk pas op zijn vroegst in 2015 van kracht worden. 'Dan zou je pas volgend jaar een stijging verwachten.'


Een andere verklaring is de groei van het aantal stamrecht-bv's. Het kabinet wil deze fiscaal aantrekkelijk 'parkeerplekken' voor gouden handdrukken met ingang van volgend jaar schrappen. Er bestaan zeker 100 duizend stamrechtregelingen, waarmee 12 miljard euro is opgepot.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden