Explosies in Nepal na einde staakt-het-vuren

De maoïstische rebellen in Nepal hebben maandag verklaard het staakt-het-vuren op te geven. Ze zeiden weer te gaan vechten om zich te verdedigen tegen aanvallen van het regeringsleger....

ReutersAP en AFP

Kort daarna werden in drie Nepalese steden al explosies gehoord. De verantwoordelijkheid daarvoor is nog niet opgeëist, maar waarschijnlijk zitten de rebellen erachter, gezien het tijdstip van de aanslagen, enkele uren na de opzegging van het staakt-het-vuren.

In de stad Bhairahawa, 280 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kathmandu, raakte een overheidsgebouw beschadigd. In het nabijgelegen Bhutwal was het doelwit het stadhuis. In de toeristenplaats Pokhara, tweehonderd kilometer ten westen van Kathmandu, werd een politiebureau door twee explosies getroffen.

De eenzijdige wapenstilstand (de regering van koning Gyanendra weigerde een officieel staakt-het-vuren af te kondigen) heeft vier maanden standgehouden. De laatste verlenging liep maandag af.

Gyanendra stuurde in februari de regering weg omdat die niet streng genoeg zou optreden tegen de rebellen. Vredesonderhandelingen liepen keer op keer op niets uit. Sinds Gyanendra’s machtsgreep is de vrijheid van meningsuiting in Nepal sterk ingeperkt en werden honderden demonstranten opgepakt.

De maoïstische rebellen (inmiddels naar schatting tien- tot vijftienduizend strijders) proberen sinds 1996 met geweld de monarchie omver te werpen. In november vorig jaar sloten ze een overeenkomst met reguliere politieke partijen in Nepal om langs de politieke weg oppositie te voeren tegen het in hun ogen autocratische bewind van koning Gyanendra.

Die partijen verweten de regering maandag dat ze geen gebruik had gemaakt van de mogelijkheid om een duurzame vrede in Nepal te bewerkstelligen. Ze hadden de afgelopen tijd ook een beroep gedaan op de rebellen om het staakt-het-vuren nogmaals te verlengen.

‘We willen duidelijk maken dat we gedwongen waren om het staakt-het-vuren te verbreken om onszelf te verdedigen en het offensief te hervatten’, aldus rebellenleider Prachanda maandag. De regering is volgens hem doorgegaan met het aanvallen van de rebellen ondanks haar besluit om het offensief te staken gedurende het staakt-het-vuren.

De rebellen zeiden tijdens de wapenstilstand geen militaire of burgerdoelen aan te vallen, in de hoop dat er weer vredesbesprekingen zouden worden gevoerd. Toch zijn ze doorgegaan met het opwerpen van blokkades op snelwegen, het afpersen van geld en het ontvoeren van dorpelingen met het doel ze te indoctrineren.

De regering zei de rebellen ervan te verdenken het staakt-het-vuren te gebruiken om zichzelf weer te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden