Explosies in de UvA-nacht

Er is een explosief verschil tussen zeepbellen met lucht erin en dito bellen met aardgas. Wie dat wil ervaren, moet in de late avond van zaterdag 16 juni naar het Roeterseiland-complex van de Universiteit van Amsterdam komen....

Allemaal onderdelen van de UvAnacht van de Wetenschap, een open nacht voor iedereen op diverse locaties, die per rondvaartboot met elkaar worden verbonden. Er zijn lezingen, proeven, demonstraties, tentoonstellingen en rondleidingen op velerlei gebied. Het 375-jarig bestaan van de universiteit is voor een en ander de aanleiding.

Het Roeterseiland tekent voor de bèta-vakken. Zo zijn er micro-organismen te zien op microscoop en film. Tijdens het Chemisch Spektakel zal het stinken, borrelen en ontploffen, angst voor de tandarts wordt binnen een kwartier verholpen en wie bedot de leugendetector?

Activiteiten ook in de Hortus Botanicus, waar met experts sporen van misdaad worden gevonden en onderzocht. In de Agnietenkapel spreken alfa-wetenschappers over onder meer literair spektakel in de Middeleeuwen (Herman Pleij), klanken uit verre talen (Paul Boersma) en godsdienst (Sijbolt Noorda). In de Oudemanhuispoort zijn flitscolleges en een rechtszaak en in het Maagdenhuis een foto-expositie over het studentenleven. Een lasershow op Roeterseiland sluit de Nacht af. (EH)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden