nieuwsbedreiging journalist

Explosief voor deur Limburgse misdaadverslaggever, gemeente hangt camera’s op

Voor de deur van misdaadverslaggever Jos Emonts in het Limburgse Neer is zondagmorgen een explosief gevonden. De politie heeft de buurt uit voorzorg enkele uren ontruimd. De burgemeester heeft besloten camera's op te hangen in de straat.

De straat waar de handgranaat is gevonden is afgesloten en omwonenden hebben hun huis verlaten uit voorzorg.  Beeld ANP
De straat waar de handgranaat is gevonden is afgesloten en omwonenden hebben hun huis verlaten uit voorzorg.Beeld ANP

Volgens dagblad De Limburger, waar Emonts voor schrijft, gaat het om een handgranaat. De misdaadverslaggever heeft deze vanmorgen zelf voor zijn deur aangetroffen na een wandeling met zijn hond en vervolgens de politie gebeld. Daarop is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld om te onderzoeken om welk voorwerp het gaat en het zo nodig onschadelijk te maken. Uit voorzorg zijn de nabijgelegen woningen enkele uren ontruimd.

Burgemeester Désirée Schmälschläger (GroenLinks) van de gemeente Leudal laat camera’s plaatsen in de straat waar de journalist woont, zo maakte de gemeente zondagmiddag bekend. Ze kwam tot dat besluit na overleg met politie en OM.

Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger zegt in een reactie op de website van zijn krant ‘geschokt’ te zijn. Of er een link is met het werk van de misdaadverslaggever, is nog niet bekend. Oostra: ‘Daar wil ik op dit moment ook nog niet over speculeren. De veiligheid van onze collega is onze allereerste prioriteit.’

Emonts doet voor De Limburger verslag uit de rechtbank en volgt de criminaliteit in zijn regio. De politie stelt onderzoek in om te achterhalen wie het explosief bij zijn woning heeft gelegd.

Bedreigingen

Verslaggevers zijn vaker het doelwit van bedreigingen en agressie. Tijdens het debat over de mediabegroting in november maakte minister Arie Slob bekend dat er dit jaar 105 meldingen van bedreiging, mishandeling en intimidatie zijn binnengekomen, er werd 36 keer aangifte gedaan. Dat is fors meer dan in 2019 maar dat komt volgens de minister ook doordat halverwege dat jaar het meldpunt Persveilig werd gelanceerd.

Dat initiatief moet de bedreiging van journalisten meer prioriteit geven. Directe aanleiding was de stijging van het geweld en het aantal bedreigingen tegen journalisten. Zo waren er in 2018 aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en Panorama. Dit najaar maakte de NOS bekend de stickers van de satellietwagens te verwijderen na een aanhoudende reeks van bedreigingen aan het adres van medewerkers. Verslaggevers van regionale omroepen rijden in probleemwijken soms al langer met onbestickerde auto’s.

Meer lezen

‘Trial by media’: hoe het verdacht maken van journalisten iedereen treft.

Wat kan er worden gedaan aan beveiliging van journalisten? PersVeilig helpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden