Explosie van racisme na brexit-referendum

Het aantal meldingen van haatmisdaden in het Verenigd Koninkrijk is sinds het Brexit-referendum met 57 procent gestegen. Dat heeft de Britse politie gemeld. In het Lagerhuis maakte premier David Cameron bekend dat hij met zijn Poolse ambtgenoot heeft gesproken over intimidatie jegens Poolse burgers. In Oost-Londen werd een Pool in elkaar geslagen, in Cambridgeshire doken folders op waarin Polen werden uitgemaakt voor 'ongedierte' en in West-Londen werd een Pools centrum, opgericht door Poolse oorlogshelden, beklad met anti-Poolse leuzen.

null Beeld afp
Beeld afp

De anti-immigratie retoriek die tijdens de referendumcampagne te horen viel, blijkt door sommige Engelsen te zijn opgevat als een vrijbrief om vijandig te zijn tegenover buitenlanders. Zo werd er in Newcastle een spandoek ontvouwen met de tekst 'Stop Immigration - Start Repatriation'. In Romford, Oost-Londen, liep een man rond met de tekst 'Yes we won. Now send them back'. Tijdens een protest bij een moskee in Birmingham, waar de politie twee mannen arresteerde, werd een spandoek in beslag genomen waarop stond dat 'verkrachtvluchtelingen' niet welkom zijn.

Het Conservatieve Hogerhuislid Sayeeda Warsi, die aanvankelijk voor een Brexit was maar terug was gedeinsd wegens de bittere vijandige toon jegens migranten, heeft gezegd dat de sfeer op de Britse straten niet goed meer is.

Ook online is het kil. 'Pak je koffer en ga naar huis,' kreeg Shazia Awan te horen, een voormalig raadslid voor de Conservatieve Partij in Wales. Nadat ze had gemerkt dat ze lang de enige niet was, tweette ze: 'Wales wilde uit. Ik denk dat ze iedereen met een niet-blanke huidskleur weg wilden hebben. De hoeveelheid beledigingen in Wales is schokkend.'

Er is een Facebook-album aangemaakt met de titel 'Worrying Signs'. Mensen kunnen daar hun ervaringen met dergelijke incidenten achterlaten. Het stroomde al snel vol met ijzingwekkende anekdotes. 'Waarom ben je zo vrolijk? Je wordt binnenkort het land uitgezet,' kreeg een Poolse serveerster in een Londens restaurant te horen. In een meisjestoilet op een school ergens in Cumbria stond de tekst '(meisjesnaam) ga terug naar Roemenie'. In de Londense wijk Brockley riepen enkele mannen in een busje 'Out. Out. Out', naar een groep moslimmeisjes.

Immigranten die al jaren ongestoord op het eiland wonen, krijgen opeens te maken met haat. 'Terrorist scum bin Laden' kreeg een bouwvakker van Sikh-komaf te horen, waarna de racist zijn tulband van zijn hoofd probeerde af te trekken. Een bankier van Pakistaanse origine beweerde voor 'Paki' te zijn uitgescholden, een term waarvan gedacht werd dat hij uitgestorven was. Een Italiaan werd mishandeld nadat hij iemand had gevraagd hoe hij had gestemd. In de hoofdstad heeft burgemeester Sadiq Khan de politie opgedragen extra waakzaam te zijn op haatmisdaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden