Explosie munitie zet kwaad bloed in Bagdad

Het Amerikaanse leger probeert de schade aan de relaties met de burgers van Bagdad te herstellen die is veroorzaakt door de ontploffing van een wapenopslagplaats in de wijk Zafaraniyeh....

'Wij zijn ons bewust van de paniek en ook woede die zo'n explosie veroorzaakt', zei luitenant Gregory Holmes van de derde infanteriedivisie zondag bij de Geilaniyeh-moskee in Zafaraniyeh. Holmes, die de contacten met de bevolking onderhoudt, bracht later een bezoek aan sjeik Abdel Rahman Abd Al-Jabbar, een prominente leider in Zafaraniyeh.

De Amerikanen maken zich zorgen omdat de gemoederen in het toch al onrustige Bagdad verder zijn opgelopen. Onmiddellijk na de ontploffing werd er zaterdag gedemonstreerd tegen 'de onverantwoordelijke bezetters' die munitie vernietigden 'midden tussen onze huizen'.

Sjeik Al-Jabbar, een rustige, redelijke man die zegt graag samen te werken met de Amerikanen, was zondag vol onbegrip. 'Ik heb het leger keer op keer gevraagd die opslagplaats te verwijderen', zei Jabbar. 'Iedere keer als ze daar iets opbliezen, braken er in deze buurt ruiten en kwamen er scheuren in de muren.'

Het Amerikaanse leger is al weken bezig met het vernietigen van in beslag genomen Iraakse wapens. Op verscheidene plekken rond Bagdad zijn geregeld explosies te horen. De ontploffing van zaterdag was echter van een andere orde. Midden in de wijk gaapt een enorm gat in de grond waar het huis van Khassa Al-Sabbar stond. Hij, zijn zoon en diens vrouw en drie van hun kinderen werden op slag gedood toen een raket uit de exploderende opslagplaats op hun huis terechtkwam.

Vrijwel meteen nadat ze Bagdad hadden ingenomen begonnen de mariniers met het opblazen van munitie op een veld naast de wijk, aldus de sjeik. Na klachten van de sjeik en andere buurtbewoners stopten ze. Maar toen de infanterie hun taak overnam, begonnen de explosies weer, zei Al-Jabbar.

Dat werd echter weersproken door luitenant Holmes. 'We hebben munitie vernietigd op verder gelegen velden. Vrijdag was er een zware explosie op een veld dichter in de buurt . Die werd echter veroorzaakt door aanvallers. Hij richtte zelfs schade aan in ons hoofdkwartier.'

De Amerikanen blijven erbij dat ook de fatale explosie van zaterdag door derden is veroorzaakt. 'Wij hebben er wel als laatste belang bij om zo'n ongeluk te veroorzaken ', zei Holmes. Amerikaanse soldaten zouden aanvallers hebben gezien die een lichtkogel op de munitie zouden hebben afgeschoten.

Die versie wordt door de inwoners van de wijk niet geloofd. 'Wij weten dat ze per ongeluk zelf die brand hebben veroorzaakt', zei een van de omwonenden . Amerikaanse soldaten bij de opslagplaats, die ook dienst hadden ten tijde van de explosie, zeiden dat ze niets gezien hadden.

In een straal van zo'n halve kilometer rond de poort liggen nog onontplofte raketkoppen en ander wapentuig. Twee soldaten die met de munitie bezig waren geweest ontdekten toen ze om het veld reden, dat er iets in brand stond. Zij concludeerden blijkbaar dat iemand een lichtkogel had afgevuurd, maar de ware toedracht is nauwelijks meer te achterhalen.

Voor de buurtbewoners doet die er ook niet toe. Wat telt, is dat de Amerikanen niet wilden luisteren naar hun klachten over de opslagplaats. Nu is het te laat, vinden velen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden