Explosie kosten nekt begeleiders dyslectisch kind

Sinds ernstige dyslexie in 2009 is opgenomen in het basispakket, stijgen de zorgkosten ervoor met 140 procent per jaar. Om dit in te dammen stellen verzekeraars sinds kort meer eisen aan behandelaars. Alleen psychologen en orthopedagogen - die geregistreerd zijn in het BIG-register - mogen deze zorg nog bieden. Dit zet remedial teachers met een onderwijsachtergrond buiten spel.

Volgens het College voor Zorgverzekeringen heeft 10 procent van de Nederlandse basisschoolleerlingen lees- en schrijfproblemen, maar is slechts 3,6 procent ernstig dyslectisch.Beeld anp

Verzekeraars hebben vorig jaar met het ministerie van Volksgezondheid afgesproken scherper toe te zien op overschrijding van de budgetten in de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2009 groeiden de uitgaven aan ggz-behandelingen met 10 procent per jaar.

Maar scholen stimuleren ouders nu hun kinderen bijles in lezen of schrijven te laten geven, met de geruststelling dat de verzekering betaalt. 'De kosten voor dyslexiebehandelingen zijn verbazingwekkend sterk gestegen', zegt Loek Caubo van Zorgverzekeraars Nederland. Werd in 2009 nog 11 miljoen per jaar betaald, in 2011, het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn, was dat 53 miljoen. Hij stelt dat de groei mede wordt veroorzaakt door het toegenomen aantal behandelaren: een geval van aanbod-schept-vraag.

Armconstructie
Tot januari gedoogden zorgverzekeraars remedial teachers als medebehandelaar in een zogeheten verlengde armconstructie. De hoofdbehandelaar, een psycholoog, stelde de diagnose, en schreef een behandeling voor. Een remedial teacher begeleidde schrijf- en leesoefeningen. Nu de verzekeraars dat niet meer toestaan, dreigen honderden remedial teachers hun werk te verliezen, aldus beroepsvereniging LRBT en het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD).

Volgens het College voor Zorgverzekeringen heeft 10 procent van de Nederlandse basisschoolleerlingen lees- en schrijfproblemen, maar is slechts 3,6 procent ernstig dyslectisch. Alleen met die diagnose, gesteld door een erkend instituut, betaalt de verzekeraar.

'Sinds dyslexie onder de verzekerde zorg valt, zijn er ineens honderden dyslexie-specialisten', zegt Michel Ekkebus, psycholoog en bestuurder van het netwerk van dertien Regionale Dyslexie-instituten voor Dyslexie. Eind jaren tachtig specialiseerden zij zich in het begeleiden van dyslectici. Tot dan toe namen scholen zelf de zorg voor dyslectische leerlingen op zich. De regionale instituten prediken al jaren een neuro-cognitieve benadering van dyslexie. 'Remedial teachers kunnen goed helpen bij lees- en spellingsproblemen, maar hebben geen gespecialiseerde behandeling volgens de richtlijnen van het protocol in huis.'

Zzp'er
De meeste getroffen remedial teachers werken als zzp'er bij bureaus gespecialiseerd in dyslexie of leerproblemen. Een coöperatie van 18 bureaus, Onderwijszorg Nederland (ONL), is gespecialiseerd in ernstige dyslexie. Ze werken samen sinds dyslexie in het basispakket is opgenomen. Nu behandeling door remedial teachers niet meer wordt vergoed, kan ONL hen niet meer van dyslectische kinderen voorzien.

Het Kwaliteitsinstituut Dyslexie acht de remedial teachers wel bekwaam. Het zijn veelal basisschoolleraren die zich via een hbo-master en nascholingscursussen hebben gespecialiseerd in dyslexie. 'Wij kennen de praktijk van het onderwijs', zegt een 47-jarige zzp'er die nu in de bijstand dreigt te belanden. De kinderen die zij begeleidde, worden overgenomen door een pas afgestudeerde psychologe. 'Geen kwaad woord over haar, maar zij heeft geen idee van de lees- en spellingsmethoden waarmee op basisscholen wordt gewerkt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden