Explosie in Catshuis door ontvetten vloer met thinner

De brand die zaterdagochtend het Catshuis onbruikbaar maakte, is veroorzaakt doordat dampen van oplosmiddelen zijn gelodeerd. Twee schilders waren bezig met het ontvetten van een vloer en gebruikten daarbij thinner, bevestigt een woordvoerder van de Haagse brandweer....

Bij de ontploffing kwam een 49-jarige schilder uit Oud-Alblas om het leven. De ander is ongedeerd gebleven. De marechaussee denkt het onderzoek naar de oorzaak van de brand vandaag of morgen af te ronden. Daarna begint de Arbeidsinspectie een onderzoek naar de dood van de schilder.

Volgens de vakbond FNV Bouw is het gebruik van thinner sinds 2000 in bijna alle gevallen verboden. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een restauratie, mag het gebruikt worden, maar dan met inachtneming van strenge voorwaarden. Zo moet er voldoende worden geventileerd.

Dat laatste was in het Catshuis waarschijnlijk niet het geval. Bij de explosie werd raam van een ontvangstruimte naar buiten geslagen. De brandweer wist de brand snel te blussen, maar had volgens een woordvoerder grote problemen om de rook weg te krijgen, omdat vanwege de veiligheid de ramen niet open kunnen. 'We hebben via luiken in het dak de rook laten wegtrekken.'

Het Catshuis heeft een automatisch brandmeldingssyssteem, maar dat heeft niet gewerkt. Volgensde brandweer is het gebruikelijk dat dit systeem wordt uitgeschakeld tijdens werkzaamheden. 'Anders krijgen we steeds vals alarm.' De explosie werd gemeld door de marechaussee, die het Catshuis dag en nacht bewaakt.

De schilders werkten voor het schildersbedrijf De Goede, een onderneming waar ruim honderd mensen werken in Dordrecht en Vlaardingen. Het bedrijf was dit jaar nog uitgeroepen tot schildersbedrijf van het jaar. Of het bedrijf aansprakelijk kan worden gesteld is nog niet bekend. De Goede weigerdegisteren commentaar. Minister Dekker van VROM, die zaterdag poolshoogte kwam nemen, toonde zich geschokt door de dood van de schilder en door de aangerichte schade. Ze sprak van 'een afschuwelijk drama'.

Over de omvang van de schade kon ze nog niets zeggen. Twee vertrekken op de begane grond brandden vrijwel uit, en het hele pand is 'beroet en berookt'. Het pand was niet verzekerd.

De schoonmaakwerkzaamheden van zaterdagochtend waren de laatste werkzaamheden van de restauratie, die onder toezicht van de Rijksgebouwendienst jaren heeft geduurd en 16 miljoen euro heeft gekost. De ministerraad vergaderde er de laatste tijd, omdat op dit moment de Trszaal, waarin gewoonlijk wordt vergaderd, wordt gerestaureerd. Het toeval wil de Trszaal net klaar is, en deze week weer kan worden gebruikt voor de ministerraad.

Het Catshuis zou de komende maanden, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, gebruikt worden voor ontvangsten van Europese ministers en regeringsleiders. Daarvoor worden nu andere gebouwen gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden