'Explorer vanavond weer veilig'

Microsoft komt vanavond om zeven uur met een oplossing voor het lek in zijn browser Internet Explorer. Het eerder deze week ontdekte gat moet dan definitief gedicht zijn.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het lek leidde deze week tot grote ophef, aangezien Internet Explorer de tweede meest gebruikte browser ter wereld is. Door de softwarefout, die voorkomt in Explorer 6, 7, 8 en 9 kunnen kwaadwillenden zich toegang verschaffen tot andermans computers.

Nadat de Duitse internetwaakhond BSI waarschuwde voor het lek, plaatste ook het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van het ministerie van Justitie een waarschuwing op zijn site waarschuwingsdienst.nl. Op beide sites staan adviezen voor het verkleinen van de kans op misbruik.

De Consumentenbond vindt die adviezen 'voor de leek dermate lastig te begrijpen' dat ze consumenten oproept Explorer voorlopig niet te gebruiken. 'Wij raden mensen aan Explorer pas weer te gebruiken als echt zeker is dat Microsoft het gat heeft gedicht.'

Hoe groot het probleem exact is en hoe vaak er misbruik is gemaakt van het openstaande hekje, is onduidelijk.

Microsoft maakt zich boos over de adviezen van sommige partijen om Explorer links te laten liggen. Het bedrijf wijst erop dat de kans op misbruik met eenvoudige maatregelen kan worden verkleind en meldt dat er slechts in 'enkele tientallen gevallen' misbruik heeft plaatsgevonden, 'geen duizenden'.

Op zijn site stelt het NCSC dat er 'actief misbruik' wordt gemaakt van het lek, maar een woordvoerder zegt in een reactie dat het NCSC 'nog geen meldingen heeft ontvangen over misbruik in Nederland'.

Gebruikers van de browser van Microsoft kunnen de aangepaste versie van de software naar verwachting vanaf vrijdagavond downloaden. Dat kan via Windows Update in het startmenu. Computergebruikers die in hun instellingen hebben vastgelegd dat updates automatisch worden uitgevoerd, hoeven niets te doen.

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen heeft woensdag Kamervragen gesteld over de kwestie. Ze vindt dat het ministerie van Justitie consumenten veel actiever had moeten inlichten over het lek en de mogelijke gevaren. De waarschuwing van het NCSC betitelt zij als een 'gemiste kans'. De overheid had Nederlanders volgens haar moeten aanraden van browser te wisselen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden