Experts wachten noodgedwongen lijdzaam af

Iedere dag in hotel Park Inn in Donetsk begint met de hoop dat de Nederlandse en Australische experts kunnen afreizen om hun belangrijke werk te doen. Maar al dagen is dat onmogelijk door de gevechten bij de rampplek en op de route daarnaartoe. Ondertussen lijkt het oorlogsgeweld het centrum van Donetsk te naderen.

In het hotel kunnen de teamleden niets anders dan wachten Beeld anp

De dagen voor de Nederlandse marechaussees en forensische experts bestaan noodgedwongen uit lijdzaam afwachten. Hoe meer tijd er verloren gaat, hoe groter de kans dat sommige menselijke resten nooit meer worden gevonden.

In het hotel kunnen de teamleden niets anders dan wachten. 'We zijn helemaal nergens gekomen vandaag'', beklaagt een OVSE'er zich aan de bar tegenover een collega. Een Nederlandse marechaussee zoekt afleiding 'heeft u misschien een pakje speelkaarten?''.

'Het liefst zouden we er ogenblikkelijk naartoe gaan'', zegt een van de Nederlandse forensische experts. In plaats daarvan moest hij dinsdag opnieuw de hele dag in het hotel blijven.

De avond tevoren had waarnemer Alexander Hug van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nog bezworen dat het team 'koste wat kost'' naar de rampplek zou gaan, 'We zullen naar buiten gaan'', liet hij weten. Hij onderhandelde tot in de nacht met de strijdende partijen om een veilige doortocht te krijgen.

Maar de gesprekken, die moeizaam verlopen, hebben geen resultaat. Terwijl 's ochtends alles gereed werd gemaakt om te vertrekken en de verzamelde pers zich opmaakte om het konvooi te volgen, besloot de Nederlandse leiding dat het opnieuw te gevaarlijk was om uit te rijden.

In de loop van de dag was nog wel enige activiteit zichtbaar. Een verkenningsmissie ging op pad, en kwam weer terug. Maar tot een bezoek van de experts aan de plek waar de Boeing met 298 mensen aan boord crashte kwam het niet.

Het oorlogsgeweld dat tot op heden vooral de omgeving van Donetsk heeft getroffen, was dinsdag ook in de stad voelbaar. Oekraïense troepen beschoten de industriestad met artillerie. De inslagen waren op verschillende plekken in de stad op hooguit enkele kilometers van het hotel waar ook de Nederlanders zitten.

Meerdere flats zijn geraakt door de projectielen die waarschijnlijk waren bedoeld voor de rebellen. Gevels zijn zwaar beschadigd. Een man komt om het leven. Een inwoner van Donetsk, Pasha, die komt kijken is woedend. 'We worden gedood om onze keuze niet bij Oekraïne te horen'', zegt hij.

Beeld AFP
Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.