Experts VS: laboratoria Irak voor bio-wapens

Experts van de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn tot de conclusie gekomen dat twee mobiele laboratoria die na de val van het regime van Saddam Hussein in Irak werden gevonden, waren bedoeld voor de productie van biologische wapens....

Dit meldt The New York Times. Tot nog toe hebben de VS geen sporen van strijdgassen gevonden in de twee laboratoria, die op een vrachtwagen waren gemonteerd. In een rapport voor het Witte Huis concludeerden Amerikaanse specialisten echter dat het onwaarschijnlijk is dat de laboratoria voor iets anders bedoeld waren dan voor de aanmaak van biologische wapens.

Volgens Iraakse wetenschappers werden de mobiele laboratoria gebruikt voor het produceren van waterstofgas voor weerballonnen, maar volgens de Amerikaanse experts wijst alles erop dat de fermenteringsvaten voor het kweken van miltvuur en andere dodelijke ziektekiemen diende.

De vaten zijn zo groot dat het mogelijk was in enkele dagen miljoenen dodelijke doses van strijdgassen te produceren. De Amerikaanse regering is nu van plan een team van onafhankelijke deskundigen uit verschillende landen uit te nodigen om de laboratoria te inspecteren.

De verdenking dat Irak biologische of chemische wapens had, was een van de voornaamste argumenten van de VS om het land binnen te vallen. In februari presenteerde minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in de Veiligheidsraad gegevens die moesten bewijzen dat Irak verboden wapens had. Hij baseerde zich onder meer op verklaringen van Iraakse overlopers.

Volgens de afspraken met de Veiligheidsraad had het Iraakse bewind het bestaan van de laboratoria moeten rapporteren aan de wapeninspecteurs, maar dat is nooit gebeurd. Dat maakt de mobiele eenheden volgens Amerikaanse experts extra verdacht. 'Waarom zou je een geheim programma hebben om weerballonnen te vullen?', vroeg een van de deskundigen zich af.

Het is echter de vraag of de VS erin zullen slagen de internationale gemeenschap van hun bevindingen te overtuigen, zolang die niet worden bevestigd door onafhankelijke experts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden