Experts vernietigen eerste chemische wapens Syrië

Internationale wapenexperts hebben een begin gemaakt met de vernietiging van het arsenaal chemische wapens van het Syrische regime. Het gaat om munitie en enkele machines die gebruikt worden voor de productie. Dat hebben bronnen bij de Verenigde Naties zondag meegedeeld.

AMSTERDAM - Vertegenwoordigers van de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn sinds enkele dagen in Syrië met de opdracht om medio 2014 het hele arsenaal te ontmantelen. Een van de eerste taken is het onklaar maken van fabrieken, machines en laboratoria waar gifgassen als sarin en mosterdgas worden vervaardigd. Hoe dat in zijn werk gaat, is niet bekend. Een deel van het arsenaal kan eenvoudigweg met sloophamers en bulldozers vernietigd worden, een ander deel moet via ingewikkelde chemische processen van de aardbodem verdwijnen.


De eerste fase van de klus, die zijn weerga in de geschiedenis niet kent en plaatsvindt te midden van een burgeroorlog, moet per 1 november worden afgerond. In die maand zou een grote internationale conferentie moeten plaatsvinden over de toekomst van Syrië, waar de oorlog in ruim twee jaar al meer dan 100.000 mensen het leven heeft gekost en miljoenen op de vlucht deed slaan.


Topdiplomaat Lakhdar Brahimi, speciaal gezant van de VN en de Arabische Liga, toonde zich zondag gematigd optimistisch over de haalbaarheid van een vredesconferentie onder auspiciën van Rusland en de VS. In Franse media zei hij dat hij momenteel poogt alle betrokken partijen in de tweede helft van november aan de onderhandelingstafel in Geneve te krijgen. Hij hoopt vurig dat zowel president Assad als de opstandelingen niet allerlei voorwaarden vooraf stellen. 'De Russen hebben ons gezegd dat Assad daarmee akkoord gaat', aldus Brahimi.


Maar in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel toonde Assad zich dit weekeinde zeer terughoudend. Op de vraag of vredesbesprekingen mogelijk zijn met de rebellen, onder wie jihadisten, antwoordde de Syrische leider: 'Met de militanten? Nee. In mijn definitie draagt een politieke oppositie geen wapens.' In het vraaggesprek houdt Assad vol dat zijn regime geen chemische wapens heeft gebruikt. Een grootschalige aanval in Damascus op 21 augustus, waarbij vele honderden mensen om het leven kwamen, was voor de VN-Veiligheidsraad de reden om zich unaniem uit te spreken voor de ontmanteling van alle Syrische chemische wapens en productiemiddelen. VN-experts denken dat Syrië de beschikking heeft over 25 faciliteiten voor de productie, waaronder enkele mobiele.


Volgens een onafhankelijk expert, Amy E. Smithson, verbonden aan het James Martin Centrum voor Nonproliferatie Studies in de VS, is haast geboden bij het vernietigingsprogramma omdat militanten van Hezbollah en Al-Qaida in Syrië azen op de wapens. Ook ziet ze president Assad ertoe in staat wapens het land uit te smokkelen of verborgen te houden voor de VN.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden