Experts: Tbs'er niet standaard libidoremmer geven

Tbs'ers die een zedenmisdrijf hebben gepleegd, moeten niet standaard libidoremmers krijgen voorgeschreven als zij de kliniek verlaten. Experts concluderen dat libidoremmers voor sommige zedendelinquenten uitkomst bieden, maar niet voor iedereen....

ANP

De deskundigen zullen dit advies uitbrengen aan staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Een commissie zal de komende tijd uitwerken in welke gevallen libidoremmers kunnen worden voorgeschreven aan tbs'ers.

Dat is de uitkomst van een recentelijk gehouden bijeenkomst waar deskundigen zich over het onderwerp hebben gebogen, vertelde Jan Mertens van het Expertisecentrum Forensische Psychiatrie maandag. De expertmeeting werd bijgewoond door deskundigen uit het buitenland.

De groep heeft op verzoek van de Tweede Kamer bekeken of tbs'ers die zedendelicten hebben gepleegd, altijd libidoremmers moeten krijgen als ze de kliniek verlaten. Volgens Mertens is dat onmogelijk omdat de medicijnen niet bij iedereen werken.

‘Sommige tbs'ers nemen de medicatie ook uitsluitend omdat het moet. Dat maakt het ingewikkeld om naar een moment toe te gaan waarop je mensen meer loslaat. Dan moet je hopen dat ze de medicijnen blijven innemen’, aldus Mertens. Bovendien hebben de medicijnen veel bijwerkingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden