Experts schieten het referendum te hulp

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. Als het om het referendum gaat zijn het volk en de meeste hooggeleerde experts het nou eens een keertje roerend eens. Brengt dat de Eerste Kamer nog aan het wankelen?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Het referendum

Het is de politieke hamvraag van de komende weken: slaagt het kabinet erin zich te ontdoen van het raadgevend referendum? Met geen enkel ander wetsvoorstel werd na de formatie zoveel haast gemaakt, het kabinet is duidelijk van plan om te voorkomen dat het de komende jaren nog wordt lastiggevallen door de ene na de andere volksraadpleging.

En zo is het de afschaffing van het referendum het eerste wetsvoorstel van Rutte III dat inmiddels de Eerste Kamer heeft bereikt. Daar moet het finale oordeel worden geveld.

Als alle regeringsfracties zich aan het regeerakkoord houden, wordt dat geen probleem. Dan is een minieme meerderheid verzekerd. Maar de oppositie gaat er dit voorjaar alles aan doen om tenminste één senator aan het wankelen te krijgen.

De inleiding daarop voltrok zich vanmiddag. Zeven juristen en politicologen maakten hun opwachting in een 'expertmeeting' die de Eerste Kamer had georganiseerd om zich voor te bereiden op het debat. Als die bijeenkomst richtinggevend is voor de sfeer in de Eerste Kamer, kan verantwoordelijk minister Ollongren haar borst natmaken. Verslaggever Joost de Vries herinnert aan de Britse minister Michael Gove die in aanloop naar het Brexit-referendum opmerkte dat het volk genoeg had van experts. Er was immers geen econonoom te vinden die voor een Brits vertrek uit de EU was.

De Vries: 'Nu in Nederland het referendum ten grave wordt gedragen, zijn er weinig hoogleraren te vinden die onomwonden deze stap van het kabinet willen verdedigen. De experts delen in dit debat de loopgraaf met het volk, dat in ruime meerderheid voor referenda is.'

Hoe het afloopt, blijft nog even ongewis. De expertmeeting van vandaag was pas het begin. De Eerste Kamer stemt naar verwachting pas in de loop van mei over de afschaffingswet. Dat biedt in theorie de kans om voordien nog één referendum te organiseren. Bijvoorbeeld over de nieuwe donorwet, die nu dan toch eindelijk ook door het kabinet is ondertekend.

Minister Ollongren. Beeld anp

TEGENVALLER VAN DE DAG
Jaag er een nietje doorheen

Gisteren kondigden we op deze plek een plan aan. Een plan van Stientje van Veldhoven, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, om eindelijk de luchtkwaliteit in Nederland op de gewenste normen te krijgen.
Door een misverstand hebben we misschien de indruk gegeven dat dit plan een allesomvattend en -verzengend plan zou zijn dat alle andere plannen overbodig zou maken.

Dat blijkt niet het geval. Verslaggever Robert Giebels: 'Toen het stof van de presentatie van Het Plan vandaag was neergedaald, bleken het ideetjes en dingetjes te zijn om de luchtkwaliteit op enkele plekken in Nederland zodanig te verbeteren dat de Europese normen voor de maximale uitstoot van stikstofdioxine en fijnstof zouden worden gehaald. Plannetjes waar Van Veldhoven een nietje doorheen had gejast: een fietspad hier, een vuilniswagen op waterstof daar, een sloopregeling voor oude brommers zus en een paar elektrische laadpalen zo.'

Sceptische reacties zijn dan ook Van Veldhovens deel vandaag. Maar zij laat zich niet ontmoedigen. Het grote plan komt heus, zegt haar ministerie vandaag. Maar dan pas eind dit jaar. Dan gaat de bewindsvrouw bekend maken hoe in heel Nederland de luchtkwaliteit gaat voldoen aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie, die veel strenger zijn dan de slappe Europese 'grenswaarden'. De naam van dat echte plan: het Nationaal Actieplan Luchtkwaliteit.

Staatssecretaris Van Veldhoven. Beeld anp

EN DAN DIT NOG

Bezuiniging Wajong
Het wordt voor werkgevers aantrekkelijker om mensen met een handicap in dienst te nemen. Zij mogen hen onder het minimumloon gaan betalen. Toch gaan de gehandicapte werknemers dan meer verdienen dan nu omdat zij van de gemeente een aanvulling tot het minimumloon kunnen krijgen. Wel verliezen zij hun recht op pensioen en bouwen zij minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

'Verspreid prep'
Prep, een pil die bij goed gebruik een infectie met hiv voorkomt, moet beschikbaar worden gesteld aan mannen die (onbeschermde) seks hebben met andere mannen. Dat kan de verspreiding van hiv in Nederland, nu nog zo'n achthonderd nieuwe gevallen per jaar, verder terugdringen. Zo luidt het advies dat de Gezondheidsraad vandaag heeft uitgebracht aan minister Bruins van Volksgezondheid.

Drie nieuwe windparken
Het kabinet heeft drie nieuwe gebieden op de Noordzee aangewezen om windparken te bouwen. Hier moet tussen 2023 en 2030 in totaal 6,1 gigawatt aan elektriciteit worden opgewekt. Twee van de aangewezen gebieden liggen voor de Noord-Hollandse kust, het derde ten noorden van de Waddeneilanden. De windparken moeten voldoende stroom opleveren voor 40 procent van ons huidig elektriciteitsverbruik.

Staatssecretaris Tamara van Ark. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.