Experts: overheid faalde met beveiliging Fortuyn

Pim Fortuyn had van overheidswege professionele beveiliging moeten krijgen. De top van de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft onvoldoende oog gehad voor de maatschappelijke gevolgen van een mogelijke moordaanslag....

Van onze verslaggevers

Dat zeggen vooraanstaande experts op het gebied van persoonsbeveiliging. Een onafhankelijke commissie onderzoekt nu de overheidsrol in de veiligheidssituatie van Fortuyn, die vrijwel dagelijks bedreigingen ontving.

Vooruitlopend op de bevindingen van deze commissie menen de experts dat er inschattingsfouten zijn gemaakt door de overheid en dat lichtvaardig met de veiligheid van Fortuyn is omgesprongen.

Deskundigen zoals E. Spierenburg, die gedurende negentien jaar het Koninklijk Huis beveiligde en particuliere specialisten, zoals Interseco-directeur A. de Jong, stellen dat gezien 'het gespannen risico-profiel' van Fortuyn beveiliging absoluut noodzakelijk was. Er is onvoldoende voorzien dat een aanslag grote maatschappelijke onrust zou veroorzaken, menen zij. Als dit was meegewogen, was Fortuyn zeker beveiligd.

Bovendien vragen de experts zich af of heeft meegespeeld dat Fortuyn niet tot de politieke elite behoorde. Tijdens de Kosovo- en MKZ-crises werden betrokken ministers, soms tegen hun wil, beveiligd. De Jong: 'Twijfel over de ernst van de dreiging had zich moeten vertalen in het kiezen van zekerheid en dus beveiliging.'

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken zei dat er bij de top van de ministeries en de BVD én bij de Rotterdamse politie 'geen concrete dreiging' bekend was. Fortuyn zou zich tot de politie wenden als het gevaar concreet zou worden. Volgens de experts had het initiatief voor beveiliging niet bij Fortuyn mogen liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden