NIEUWSCORONAVIRUS
Experts: coronacrisis kan nog jaren duren, maatregelen nog lang na 6 april nodig
Epidemiologen maken zich op voor een lang gevecht tegen het coronavirus. Preventieve maatregelen zoals een ban op handen schudden en thuiswerken bij verkoudheid zijn misschien nog enkele jaren nodig, voordat het virus eindelijk onder controle is.
Dat zeggen experts die het verloop van de uitbraak bestuderen. ‘Als we op 6 april alles weer loslaten, springen we weer vrolijk terug naar een nieuwe uitbraak’, zegt RIVM-modelleur Jacco Wallinga. ‘Je krijgt gegarandeerd een piek als de mensen op dit moment weer normaal aan het werk zouden gaan’, zegt ook hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek (Universiteit Utrecht).
De ziektemodelleurs proberen te berekenen hoe we de epidemie zo goed mogelijk kunnen uitsmeren, zonder dat de intensive care-afdelingen overbelast raken. Naar men hoopt zal het aantal besmettingen in de zomer geleidelijk afnemen, als mensen minder bij elkaar binnen zitten en het virus wordt vertraagd door droogte en warmte. Zeker is dat overigens niet.
‘Maar het is bepaald niet ondenkbaar dat we daarna, in het najaar, weer soortgelijke maatregelen moeten nemen als nu’, zegt Heesterbeek. Een Brits overheidsdocument, opgesteld door het Britse RIVM Public Health England en in het bezit van dagblad The Guardian, gaat daar ook van uit: de crisis zal gemakkelijk nog een jaar aanhouden, tot in het voorjaar van 2021 aan toe.
Ouderen en zwakkeren beschermen
Bij het RIVM studeert Wallinga’s onderzoeksgroep inmiddels op nieuwe maatregelen om de epidemie gecontroleerd te laten uitrazen. ‘Een van de dingen die daarbij centraal staan, is hoe we ouderen en zwakkeren kunnen beschermen tegen het virus.’ De kans op complicaties is bij deze groepen immers het grootst. ‘Als we die goed afschermen, zouden we de maatregelen een voor een kunnen loslaten.’
Concrete maatregelen kan Wallinga nog niet noemen. Wel gaan de gedachten uit naar ingrepen gericht op de mensen die het meest met ouderen en kwetsbaren te maken hebben, zoals zorgpersoneel en mantelzorgers. Die zouden dan bijvoorbeeld contacten met zieken extra moeten mijden, of extra op hun hygiëne moeten letten. ‘Want we willen natuurlijk niet zeggen dat er geen bezoek meer mag komen.’
60 procent immuniteit
Volgens berekeningen van Heesterbeek stabiliseert de situatie pas enigszins als zo’n 60 procent van de bevolking het virus heeft gehad. Er hebben dan zoveel mensen weerstand opgebouwd tegen het coronavirus, dat het zich niet meer goed kan verspreiden, blijkt uit de sommen. Premier Mark Rutte hamerde maandagavond om die reden in zijn televisietoespraak op ‘groepsimmuniteit’.
De andere hoop is dat er een vaccin komt, zodat men de weerstand kunstmatig kan vergroten. ‘Maar we moeten eerlijk zijn: zo’n vaccin is er het komende jaar nog niet’, zegt Heesterbeek.
Public Health England komt met iets andere aannames overigens uit op een nog wat somberder beeld: het virus is pas uitgeraasd als acht op de tien mensen het heeft gehad. ‘Dit virus tegenhouden is geen optie’, zegt Heesterbeek. ‘We zullen de epidemie met allerlei maatregelen zo langzaam mogelijk moeten laten verlopen.’
In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.
Analyse De een beleeft ‘een grieperig avondje’, de ander zegt ‘ik heb me nog nooit zo beroerd gevoeld’. Nu het virus om zich heen grijpt, duiken in de media steeds meer ervaringsverhalen op van mensen die de ziekte hebben doorgemaakt. Bestaat er zoiets als ‘covidklachten’?
Wat is het coronavirus eigenlijk voor schepsel? De virologen die het al bestudeerden voor het wereldnieuws werd zijn in elk geval onder de indruk. ‘Kijk, nu bouwt hij een nestje.’ Hoe een (corona)virus als een staafmixer huishoudt in uw cellen.