Experts adviseren wegzuigen nesten rupsen

Deskundigen raden gemeenten aan om de nesten van eikenprocessierupsen weg te zuigen. Wegbranden van de rupsen in de huidige volgroeide fase wordt afgeraden....

Dat heeft de voorzitter van een speciale expertgroep verklaard. In dit team zitten deskundigen van onder meer GGD, RIVM, de Plantenziektenkundige en het ministerie van Landbouw.

Wegbranden gebeurt volgens werkgroepvoorzitter Jans nog in de gemeente Weert, waar de overlast dit jaar erg groot is, en in de Achterhoek, waar het fenomeen relatief onbekend is.

De eikenprocessierups heeft zich dit jaar verder verspreid. De rups komt nu ook voor in Zuid-Limburg, een gebied dat voorheen nog vrij was van deze rups. Verder wordt de eikenprocessierups waargenomen in een toenemend aantal plaatsen in Twente en de provincies Utrecht en Gelderland. Daarnaast verspreidt de rups zich naar het noorden en het westen van het land.

Overlast en gezondheidsklachten komen vooral voor in Midden-Gelderland en Limburg, in het gebied dat grenst aan Belgisch Limburg. Bij de Belgen was de plaag dit jaar zo groot dat het leger werd ingezet bij de bestrijding.

De haartjes van de processierups kunnen bij mensen leiden tot benauwdheid, koorts en huid- en oogirritaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden