Experimentele medicijnen kanker online verstrekt

Duizenden uitbehandelde kankerpatiënten kunnen nog dit jaar via een speciale website experimentele medicijnen bemachtigen. De Nederlandse organisatie MyTomorrows, twee jaar geleden opgericht, gaat tien à vijftien geneesmiddelen aanbieden die pas over zeven tot acht jaar voor registratie in aanmerking komen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Dat zegt initiatiefnemer Ronald Brus vandaag in het Pharmaceutisch Weekblad. Vanaf deze maand verstrekt de organisatie twee à drie nog ongeregistreerde kankermedicijnen die het immuunsysteem versterken. Die zijn geschikt voor onder meer de behandeling van nier- en dikkedarmkanker. Later dit jaar volgen meer medicijnen.

Het duurt nu tien tot vijftien jaar voordat een medicijn afdoende is getest en op de markt wordt toegelaten. Dat is 'te bizar voor woorden', meent Brus, voormalig topman van het succesvolle Nederlandse biotechbedrijf Crucell.

MyTomorrows, opgericht door zakenmensen, artsen en patiënten, wil beloftevolle medicijnen al in een vroeg stadium beschikbaar stellen aan patiënten. Die moeten samen met hun arts een verzoek indienen bij de organisatie. MyTomorrows vraagt daarna toestemming voor zogeheten compassionate use (gebruik uit mededogen) bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De organisatie werkt samen met buitenlandse biotechbedrijven die de middelen tegen een zo laag mogelijke prijs leveren. De veiligheid van de medicatie is al bewezen, maar studies naar het effect lopen nog. Het hangt volgens Brus van de zorgverzekeraar van de patiënt af of de kosten van de behandeling worden vergoed.

MyTomorrows verstrekt al op beperkte schaal experimentele geneesmiddelen tegen een depressie. De organisatie wil wereldwijd gaan opereren en richt zich in de toekomst vooral op het verstrekken van medicatie tegen kanker en neurologische aandoeningen, zoals MS en ALS.

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) noemt het initiatief 'sympathiek' maar is terughoudend. Onduidelijk is of de experimentele middelen wel genoeg effect hebben, zegt een woordvoerster, en ook de bijwerkingen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht. 'Het huidige registratieproces duurt ons ook te lang maar het is wel een zorgvuldig traject.' Volgens de NFK bestaat het gevaar dat in de laatste levensfase van patiënten te veel nadruk wordt gelegd op doorbehandelen. 'Dat gaat ten koste van de tijd om afscheid te nemen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden