Experiment van 'NV Werk' met werklozen Amsterdam valt tegen

De resultaten van de intensieve begeleiding van Amsterdamse werklozen door het verzelfstandigde NV Werk vallen tegen. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van het Leidse bureau Research voor Beleid....

Van onze verslaggever

Eind vorig jaar waren de resultaten nog redelijk goed, maar die zijn daarna behoorlijk 'afgevlakt'. NV Werk heeft bij wijze van experiment 1047 klanten gekregen uit het bestand van de sociale dienst in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer, waar vooral veel lager opgeleide, moeilijk bemiddelbare Turken en Marokkanen wonen. De sociale dienst zelf hielp te weinig werklozen aan het werk.

'Het project, 'Inzet Bos en Lommer' geheten, lijkt vooral voor hoger opgeleiden en jongeren goed te werken', schrijft het bureau.

Onder de gemakkelijk bemiddelbare werklozen scoort de NV 'naar verwachting' beter dan de sociale dienst in een vergelijkbare buurt. Maar bij de wat lastigere werklozen doet de sociale dienst niet onder voor het bedrijf, of scoort soms zelfs beter. De NV heeft per uitkeringsontvanger meer te besteden.

Het bedrijf presteert niet alleen beneden verwachting bij het zoeken van werk voor lastig bemiddelbaren, maar ook bij het toeleiden van werklozen naar onbetaald werk. De cliënten zijn meer te spreken over de dienstverlening dan bij de sociale dienst. Wethouder Hooijmaijers van Economische Zaken moet het rapport nog in het college van B en W bespreken. 'Het is niet alleen kommer en kwel', zegt hij. 'Ik had liever gezien dat er meer aan de onderkant was getrokken, maar het verbaast me dat er nog zo veel werkloze hoger opgeleiden zijn. Die hebben veel geld gekost, dus die moeten ook aan het werk.'

Opvallend is dat de sociale dienst meer boetes uitdeelt en vaker uitkeringen stopzet. De dienst is eerder verweten dat juist te weinig te doen. Onenigheid over de uitbesteding van taken van de dienst aan marktpartijen leidde in mei tot een crisis. GroenLinks wil de dienst de regie geven, coalitiegenoten PvdA, VVD en D66 vinden marktpartijen ook capabel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden