Experiment met vrouwen bij mariniers VS loopt uit op drama

Een experiment bij het Amerikaanse marinierskorps om te zien of vrouwen gevechtsfuncties aankunnen, is op een drama uitgelopen. Na negen maanden van zware trainingen wisten slechts twee van de ruim twintig vrouwen de infanterie-opleiding af te ronden. Ook brokkelde de eenheid binnen de pelotons af door liefdesrelaties tussen de mariniers. Op 1 januari moeten alle gevechtseenheden in het Amerikaanse leger worden opengesteld voor vrouwen.

Christina Fuentes Montenegro was in 2013 een van de drie vrouwen die de infanterie-opleiding wisten af te ronden.Beeld Foto USMC

Het resultaat is koren op de molen van veel mariniers, de beste soldaten van de Verenigde Staten genoemd, die vinden dat vrouwen niet thuishoren aan het front. De regering Obama wil dat behalve de mariniers ook andere elite-onderdelen van het leger, zoals de Navy SEAL's, Delta Force en de Army Rangers, vrouwen gaan toelaten.

De top van het marinierskorps buigt zich nu over de resultaten van het experiment, die deze week werden gepubliceerd door de Marine Corps Times, om te zien of het wel wijs is vrouwen toe te laten. De vrouwen ondergingen eerst een vier maanden lange infanterietraining in Camp Lejeune in North Carolina. Daarna moesten ze vijf maanden in de Californische Mojave-woestijn de zwaarste oefeningen doen - dezelfde als hun mannelijke collega's.

Maar het overgrote deel bleek de gruwelijk zware opleiding fysiek niet aan te kunnen. De vrouwen, wier hartslag nauwkeurig werd bijgehouden, moesten onder andere de top van een heuvel bestormen. Een afstand van negenhonderd meter, volledig bewapend en met 14 kilo op de rug. Ook moesten ze zeven kilometer marcheren, gevolgd door twee uur lang schuttersputjes graven. Moeite hadden ze ook met het verplaatsen van een bijna 100 kilo zwaar oefenonderdeel, wat vier vrouwen na zeven minuten niet was gelukt.

Een mannelijke marinier zeult met een antitankraket tijdens een oefening in Twentynine Palms, in de Califormische Mojave-woestijn.Beeld Foto USMC

Pijn

Klauteren op een scheepscontainer was ook problematisch. Veel van de vrouwelijke mariniers hadden last van pijn en blessures, 'Ik was gestrest omdat veel vriendinnen zich bezeerden', zegt korporaal Callahan Brown (20), een van de twee vrouwen die wisten te overleven, in de marinierskrant. 'Ze kregen allemaal last van pijn aan hun heupen. Ik niet.' Een andere korporaal, Janee Sheffield (23), kreeg pijn aan haar knieën vanwege de dagelijkse langeafstandsmarsen. 'Na verloop van tijd geeft je lichaam het gewoon op', zegt ze. 'Onze ruggen deden pijn. Ik zou dit nooit meer doen. Het was klote.'

Het 180 duizend man sterke marinierskorps kan, net als andere krijgsmachtdelen, voor 1 januari een ontheffing vragen van het Pentagon voor de 'vrouweneis'. Bevelhebber Joseph Dunford neemt hierover in de komende weken een besluit. Vorige week zei onderminister Ray Mabus, die gaat over de marine, echter dat hij verwacht dat het korps de infanterie- en commando-eenheden openstelt voor vrouwen.

Eerder deze maand besloot de landmacht de Ranger School in Georgia open te stellen voor vrouwen. Dit gebeurde nadat voor het eerst twee vrouwen, tijdens een proef, de elite-opleiding hadden afgerond. US Army Rangers worden ingezet bij operaties van commando's, onder andere bij het innemen van vliegvelden.

Vrouwen worden nu niet toegelaten tot de gevechtsfuncties bij het marinierskorps. Als het aan de regering-Obama ligt, verandert dit op 1 januari.Beeld Foto USMC

Discipline

Als de marinierstop aanstuurt op een ontheffing, kan dat zijn door de, in hun ogen, ontwrichtende invloed die de aanwezigheid van de vrouwen had. Zo ontstonden er liefdesrelaties en hadden sommige officieren moeite om vrouwen te corrigeren of de waarheid te vertellen. De discipline binnen de pelotons had hieronder flink te lijden. Het gedrag van de officieren en hoe ze leiding gaven veranderde, betoogt marinier Chris Augello in een analyse die hij schreef na het experiment.

'Het was geen positieve verandering', aldus Augello (23) die vóór het experiment vrouwen nog een kans wilde geven. Na negen maanden, was hij echter tegen het openstellen van de gevechtsfuncties. Hij was een van de vele mannen die de vrouwen te hulp moesten komen omdat ze hun taken fysiek niet aankonden. 'Ik weet niet hoe erg mijn rug eraan toe zal zijn', zei Augello steeds tegen zichzelf als hij weer moest helpen met sjouwen.

In 2013 slaagden drie vrouwelijke mariniers voor het eerst erin de loodzware infanterie-opleiding van het korps af te ronden. Dit was ook een experiment om te kijken of vrouwen geschikt waren voor het front. Omdat ze niet tot de gevechtsfuncties mochten worden toegelaten, moesten ze daarna elders in het korps aan de slag.

Mariniers maken zich in het Californische oefenterrein Twentynine Palms op om aan boord te gaan van Super Stallion-helikopters.Beeld Foto USMC
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden