Experiment fataal voor patiënten

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) heeft een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode voor de ziekte hepatitis C stopgezet, nadat vier van de negentien proefpersonen last hadden gekregen van ernstige bijwerkingen....

Van onze verslaggeefster

Eén van de patiënten heeft ernstige neurologische schade opgelopen, waardoor hij alleen met een rollator kan lopen. Het is nog onbekend of de schade blijvend is. Het ziekenhuis helpt het slachtoffer bij het indienen van een schadeclaim. Twee patiënten hebben moeite met het gebruik van hun handen, één patiënt liep brandwonden op.

Daarnaast heeft de leverarts de financiële beloning die hij heeft gekregen van de leverancier van de apparatuur voor de nieuwe behandeling, in eigen zak gestoken. Normaal bij dit soort onderzoek is dat de onderzoeker dat geld in het fonds voor wetenschappelijk onderzoek van de universiteit stort. De man, een gepromoveerd arts, is onder druk van het bestuur opgestapt. Het UMCU weigert te zeggen om wie het gaat.

Volgens hoofdredacteur John Overbeke van het Nederlands Tijdschift voor Geneeskunde is het de eerste keer dat in Nederland het bestuur van een medische faculteit publiekelijk meldt dat een onderzoek met patiënten wordt stopgezet. 'Dat er een persbericht uitgaat, duidt op een conflict.'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg is zes weken geleden, toen de onregelmatigheden aan het licht kwamen, ingelicht door het UMCU-bestuur. Of de inspectie stappen tegen de arts neemt, is nog onzeker. Eerst wordt het onderzoeksrapport van het Utrechtse ziekenhuis bestudeerd.

Hepatitis C is een hardnekkige virusziekte die ernstige schade aan de lever kan veroorzaken. De ziekte wordt door bloed overgedragen. De Utrechtse leverspecialist begon eind 2001 een onderzoek naar een nieuwe behandelmethode. Een Amerikaans commercieel onderzoeksbedrijf leverde daarvoor speciale warmte-apparatuur . Daarnaast kregen de patiënten virusbestrijdende middelen toegediend.

In januari van dit jaar werd de groep proefpersonen met twee uitgebreid naar negentien patiënten. Enkele maanden geleden alarmeerde de internist het bestuur van het ziekenhuis. Hij betwijfelde of het Amerikaanse bedrijf zijn financiële verplichtingen kon nakomen, aldus het UMCU. Onderzoek bracht aan het licht dat de nu vertrokken arts in gebreke was gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden