'Experiment Bergman rammelt aan alle kanten'

De ingezonden brieven van maandag 19 december.

Screenshot uit documentaire Wit is ook een kleur' van Sunny BergmanBeeld rechtenvrij

Brief van de dag: blijkbaar corrigeert opvoeding toch

Sunny Bergman doet een experiment met kleine kinderen, maar dat experiment rammelt. Ten eerste stelt ze een gesloten vraag: 'wie is de liefste, wie is de domste', enzovoort. De mogelijkheid dat iedereen gelijk is wordt door de vraagstelling al bij voorbaat uitgesloten. Je ziet sommige kinderen dan ook een hele tijd aarzelen voor ze antwoord geven.

Uit lijfsbehoud conformeren kleine kinderen zich aan belangrijke personen in hun omgeving, of dat nu hun ouders of de crècheleid(st)ers zijn. En bij dit experiment is de witte Sunny Bergman met haar camera en misschien ook nog een witte cameraman verreweg de belangrijkste persoon. Het 'wit' is zo overdadig aanwezig, dat je vanzelf 'witte' antwoorden krijgt. Het zou interessant zijn hetzelfde experiment in een zwarte setting, dus met een zwarte vragensteller en een zwarte cameraman, te herhalen.

Zelfs al zou het experiment goed zijn uitgevoerd, dan nog is de conclusie dat witte ouders hun kinderen opzadelen met vooroordelen, te kort door de bocht. Er zijn meer mogelijke oorzaken. Het zou zelfs kunnen wijzen op de mogelijkheid dat er in onze genen een voorkeur voor lichte huidtinten is opgeslagen, hoe vervelend of ongewenst we dat ook vinden. Verder zegt Sunny Bergman dat je dit experiment niet meer kunt doen met wat oudere kinderen, want die weten inmiddels dat je niet op huidskleur mag discrimineren. Blijkbaar corrigeert de opvoeding door ouders en school een volgens Bergman bij driejarigen aanwezige voorkeur voor 'wit'. Dat lijkt mij goed nieuws.

Joost Plomp, Oude Bildtzijl (Fr.)

Lees hier het interview met Sunny Bergman van 15 december terug

Dictee

Glossalie, virulent, abhorreren, de hyperboreëers op het perfide Albion, excavatie, dysthymie, impardonnabele, subcutaan, violeren, qaly's, angehaucht.

Dankjewel Adrie, voor je pleidooi voor het behoud van de Nederlandse taal. Na een half uur puzzelen en hertalen, wisten we dat het Groot Dictee daarover ging.

'Ik leg mij toe op 't schrijven van levend hollandsch. Maar ik heb schoolgegaan', schreef Multatuli. Adrie is lang schoolgegaan, vermoedelijk kwaadschiks.

Simone van Raaij, Beneden-Leeuwen

Psychologie van de verliezer

De radicalisering van Nederlanders, door velen 'populisme' genoemd, komt niet voort uit onwetendheid, maar uit het diepe besef dat de rekening van het establishment betaald wordt door de man in de straat. Het zich nog steeds in zelfgenoegzaamheid wentelende bedrijfsleven wil bij monde van Frans Blom nog eens uitleggen waar de omzet van een bedrijf vandaan komt (Ten eerste, 17 december).

Blom vergeet hierbij een belangrijke zaak: De psychologie van de verliezer. Gedreven door afkeer is men bereid alles op te offeren. Dus ook welstand. Men breekt op zeker moment alles af omdat men liever offers brengt dan doorsukkelt. Woede en frustratie winnen het van rede. Ongeacht de schade.

Wij zijn in Europa hard op weg die kant op te gaan. Politici als Rutte, Juncker, Merkel, Hollande helpen daar niet bij. Blom hoeft niet uit te leggen waar het geld vandaan komt. Dat is bekend. Men wil weten waar het blijft.

Thanneke van de Wiel, Culemborg

Wat ontbrak in 2016

In 2016 zijn er vier Syrische families in mijn straat komen wonen. Dat gaat redelijk goed. Mijn buurman, hardwerkende Nederlander, brengt ze een kerstbrood, helpt met informatie en draait een lampje in voor ze.

Ondertussen weet hij dat zijn kleindochter, die nog bij haar ouders inwoont, nu een jaar langer op de wachtlijst moet staan om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Hij zegt dat hij bij de verkiezingen voor het eerst op de PVV zal gaan stemmen.

Er zijn 50.000 vluchtelingen naar Nederland gekomen die weer in de arbeiderswijken zijn gehuisvest. Het ontbrak in 2016 aan een sociaal verhaal door de politiek.

Dit is wat ontbrak: 'Wij gaan meer sociale huurwoningen bouwen zodat er voldoende woonruimte is voor iedereen, wij gaan stageplaatsen en startersbanen creëren zodat jongeren met hun loopbaan kunnen beginnen, wij gaan onderwijs voor iedereen toegankelijk en betaalbaar maken, tevens willen we de hardwerkende Nederlanders (van welke achtergrond dan ook) hartelijk bedanken voor het in hun wijken opnemen van de vluchtelingen.'

Laura van Vliet, Nieuw-Vennep

Gechipte hand

In het artikel 'Een chip van de zaak onder je huid' (Ten Eerste, 17 december) heb ik één mogelijk nadeel van deze hightech 'oplossing' niet gelezen, namelijk wat kan gebeuren als zo'n bijdetijdse werknemer het pad kruist van een 'old school'-crimineel. Een gechipte hand opent immers vele deuren, ook zonder zijn rechtmatige bezitter. En met een betrekkelijk lowtech instrument (zoals een bijl of vleesmes) kunnen dergelijke chips dus eenvoudig worden gehackt.

Dennis Hurkmans, Utrecht

Geld van het publiek

In het artikel over het inkomen van Giel Beelen (Ten eerste, 17 december) staat: 'Slechts een beperkt aantal presentatoren mag meer verdienen dan een minister. Voor de rest van de omroepmedewerkers ligt de grens op 189 duizend euro.'

Pardon? Geld dat bij het publiek vandaan komt toch? Ik vind het schandalig en stel voor die grens terug te brengen naar maximaal 50 duizend euro per jaar.

Hoeveel heb je tenslotte nodig om een gelukkig leven te leiden wetende dat 'het publiek' voor jouw salaris opdraait?

Petra Zwerus, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden