Expeditie Noordzee vindt wrak onderzeeër, maar de O13 is nog steeds spoorloos

Duikers die op de Noordzee hebben gezocht naar het wrak van de Nederlandse onderzeeboot O13 keren vandaag terug in de haven van Scheveningen. De expeditieleden van de stichting Duik de Noordzee Schoon speurden ruim een week naar de in juni 1940 verdwenen onderzeeër op de Doggersbank.

Redactie
Hr. Ms. O13. Beeld Wikipedia
Hr. Ms. O13.Beeld Wikipedia

De duikers vonden weliswaar een wrak van een onderzeeboot, maar het bleek niet om de O13 te gaan. Welke onderzeeër er wel ligt, moet nog worden vastgesteld. Ook op een ander moment dachten de duikers op de onderzeeër te zijn gestuit, maar bij nader inzien bleek het om het wrak van een viskotter te gaan, zei een woordvoerder van het expeditieteam, dat bestaat uit 28 duikers. Onder hen zijn biologen, archeologen en ecologen.

Het was de dertiende expeditie van de stichting, die sinds 2011 het leven in de Noordzee onderzoekt, wrakken in kaart brengt en rommel opruimt, zoals achtergelaten netten waarin vissen verstrikt raken. Uiteindelijk is meer dan 500 kilo aan visnetten en ander afval uit de Noordzee gedoken. ‘We hebben de Noordzee weer schoner achtergelaten dan we haar aantroffen’, stelt expeditieleider Ben Stiefelhagen.

Ook al is de O13 nog niet gevonden, we kunnen wel punten van de zoeklijst schrappen en straks mogelijk de identiteit van weer een onderzeebootwrak vaststellen’, laat Jouke Spoelstra namens de stichting weten.

Tips

In 2012 kwam een flink aantal tips binnen over de mogelijke locatie van de O13, maar het wrak is nog altijd spoorloos. Nabestaanden van de vermiste bemanningsleden kwamen in 2013 bijeen om de laatste onderzeeboot die nooit werd teruggevonden te herdenken. ‘Het hoofdstuk is zeker niet gesloten. Al jaren zetten de Koninklijke Marine en het Comité Nabestaanden Onderzeeboten zich in om de vermiste onderzeeboot en haar bemanning terug te vinden', zei het ministerie van Defensie toen.

De Hr. Ms. O13 voer in de nacht van 12 juni 1940 vanuit het Schotse Dundee richting Noorwegen om Duitse oorlogsschepen te onderscheppen. Daarna werd nooit meer iets van de bemanning vernomen, en de toedracht van de vermissing blijft een mysterie. Aan boord waren 34 bemanningsleden, onder wie drie Britten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden