Exotische smokkelwaar naar museum

De medewerker van de beveiligingsdienst loopt onwennig achter de horde cameramensen en fotografen aan. In zijn ietwat trillende handen houdt hij een hoorn van een neushoorn: donkerbruin, een meter lang en met een geschatte waarde van meer dan honderdduizend gulden....

Van onze verslaggever

ZWOLLE

Het kunststuk is een van de zeven neushoorn-hoorns die donderdag samen met vijftien opgezette schildpadden, twee bontjassen en 'nog wat ivoor' aankomen bij het Zwolse natuurmuseum Ecodrome.

De spullen zijn op Schiphol door de douane en de Algemene Inspectiedienst (AID) in beslag genomen en tijdelijk uitgeleend aan het museum. De oogst van vijf maanden opsporing staat daar al tentoongesteld.

Het Ecodrome noemt de aanwinsten 'heavy stuff' en vindt het daarom niet vreemd dat het vervoer van de goederen leek op dat van een kroonjuweel. Van een 'geheime plek in Amsterdam' reed een auto van de AID naar Zwolle, vergezeld van een beveiligingsdienst.

Er valt veel te verdienen aan exotische dieren, planten en producten die hiervan worden gemaakt. In Zwolle liggen inmiddels duizenden voorwerpen met een gezamenlijke waarde van vele miljoenen guldens. Voor neushoorn-hoorns geldt de regel dat de prijs van goud ervoor wordt neergeteld. 'Een kilo levert al gauw zestig- tot tachtigduizend gulden op', zegt AID-inspecteur J. Reijngoud.

Naar de neushoorn is vooral in het Verre Oosten veel vraag, zegt Th. Kemperman, conservator van het Ecodrome. De hoorn van de 'stoere en potente' beesten wordt door de bevolking gezien als afrodisiacum, een lust-bevorderend middel.Kemperman: 'Het is daar een soort Viagra.'

De douane onderschept naar schatting slechts twee procent van al het illegale transport op Schiphol. Hierbij gaat het zowel om verboden koraal, per ongeluk of door onbenul meegenomen door vakantiegangers, als om grote partijen ivoor, gesmokkeld door bendes.

De bonte collectie in Zwolle varieert van een ivoren schaakspel, een uitgeholde olifantenpoot als paraplubak, tot een opgezette krokodillenschedel.

'Het bewust maken van het publiek' is volgens Ecodrome-directeur A. de Vries de belangrijkste reden voor de opmerkelijke tentoonstelling. Uiteindelijk zal de miljoenenschat de verbrandingsoven in gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden