Exotisch doen

Oei, mangochutney en pittige pepers. Dan komt bruiswijn als geroepen.

Drinken wij te weinig bubbels? Nou, sinds enkele jaren niet meer. Het gaat tegenwoordig vooral over prosecco, de fladderige bruiswijn uit Noord-Italië. Het spul kost verdacht weinig, en dat proef je dan ook. De dure, die wel te drinken is, wordt nauwelijks verkocht. Nee zeg, boven een tientje is er opeens concurrentie uit allerlei andere bubbelmakende streken.


De hupsakee-prosecco van de supermarkten wordt gemaakt door witte wijn in een tank een tweede fermentatie te laten ondergaan door er suiker en gist bij te doen. Het is een pover alternatief voor de champagne-aanpak, de 'méthode traditionelle' waarbij de tweede vergisting in de fles plaatsvindt. Zo doen ze het onder meer bij de Spaanse cava, de mousserende wijnen van de Loire en in de Champagne natuurlijk.


Bij de Loire gaan we kijken voor een wijn bij de spiesjes met garnalen, kip en mangochutney.


Mangochutney. Ik werd bleek toen ik het recept zag: gember, mango. Pittigheid en suiker vragen om een weerwoord dat de gebruikelijke chardonnays en sauvignon blancs niet hebben. Vandaar dat we het over de bruisende boeg gooien, en dan nog in de vorm van een demi-sec ook. Daar is niks secs aan, droog heet brut bij bubbels. De Veuve Amiot Saumur Demi-Sec ruist zachtzoet door de mond, prikkelt sappig en bloemig en gaat van de weeromstuit helemaal exotisch doen door de smaken van het gerecht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden