Exota-flessen ontploften echt!

 Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van donderdag 5 maart.

Wind

Keer op keer houden mensen als Henk Daalder ('Verkoop windparken aan bewoners', O&D, 4 maart), ons dezelfde worst voor: mee-investeren is meeprofiteren. Maar in wezen gaat het om een, maatschappelijk gezien, nutteloze investering, die een nauwelijks meetbare terugdringing van CO2-emissies oplevert, waarbij steenkool, olie, gas en zelfs Duits bruinkool voor een heel dure back-up moeten zorgen.

Meeprofiteren? Ja, de agrariërs met hun akkerland, die in de huidige opzet per turbine ca. 45.000 euro opstrijken en dat twintig jaar lang! En de omwonenden? Die mogen - als meewinder - risicovol beleggen voor wat goedkopere energie en met de rest van de huishoudens meebetalen aan de, in de toekomstige energienota verborgen, SDE+-subsidie.

Als het echt vijf voor twaalf is, stop dan alle inspanning in oplossingen die echt helpen. Er wordt momenteel in allerlei landen gewerkt aan de ontwikkeling van thoriumcentrales, inherent veilig en CO2-vrije emissie. Maar alleen al er over praten is vloeken in de groene kerk van Greenpeace en dergelijke. Het is toch verschrikkelijk om een kostbare, doodlopende weg aan te leggen als het vijf voor twaalf is?

Hans Has, Achthuizen (Goeree-Overflakkee)

Exota

Nee, Sander van Walsum (Stekel, 4 maart), het was geen hetze van Marcel van Dam tegen Exota, die flessen ontploften echt! Ik heb het verdomme zelf meegemaakt. Met een gewond kind naar het ziekenhuis, in de auto van de dodelijk geschrokken winkelier. Wat Van Dam heeft gedaan is de zaak in beeld brengen. Het was tenslotte televisie. Deze aantijging tegen Van Dam dreigt een onuitroeibare moderne mythe te worden.

Dick Betlem, Tilburg

Exota (2)

Een recept met Exota uit 1964: roer een schep suiker in een hoog glas met een scheut gewone koffiemelk goed door elkaar. Giet hierop de Exota. Het glas vult zich met schuim wat je meteen moet opdrinken. Heerlijk vonden wij dat toen. Het werd een spoetnik genoemd.

A. Dam, Heemskerk

De stijl bij de rijken

Bij het interview met Ton Heerts (Ten Eerste, 3 maart) stond een foto om te laten zien hoe het er bij 'de rijken' aan toe gaat. Dat valt tegen hoor! De rijken hebben geen stijl 2015. Gewone dienblaadjes met papieren servetjes erop, een lampje dat ook gewoon in de kroeg kan hangen, net als de ingelijste foto's, een enkele bloeiende orchidee (nep?), tafelkleden met de vouwen er nog in, en een bedienende vrouw in kleding van bijna een eeuw terug met zo'n wit voorschootje en een hulpeloze blik. Wilde ze wel in de krant? Die kast en het schilderij erboven kun je volgens een eerder artikel in de Volkskrant goedkoop op de veiling kopen. De foto voor de tegenstelling laat in ieder geval stijlzuiverheid zien.

Bea Groen, Utrecht

Actiebereid

Wat heerlijk en bemoedigend dat studenten eindelijk weer van zich laten horen! Zouden we langzaam opschuiven naar een maatschappij waarin niet alleen de student actiebereid is? Net zoals je de lente voelt kriebelen op sommige dagen, voel je ook de heimelijke goedkeuring van de gezaghebbers voor protest tegen het heilig verklaarde rendementsdenken. Mmm, dat worden gouden tijden. Verzorgenden, onderwijzers, zzp'ers, patiënten, hulpbehoevenden, werklozen, landgenoten: let the battle begin!

Maaike van der Horst, Haarlem

Chantage

Opvallend dat minister Kamp eerst met excuses aan de Groningers komt over het verwaarlozen van hun veiligheid en de dag daarop het plan voor gasinkoop uit Rusland lanceert. Het lijkt wel haast een soort chantage: óf de Groningers offeren óf de Russen macht over ons geven.

Wat is het verborgen plan van deze man? Laat hij eens meer zijn best doen om goede alternatieven te vinden.

K. Meijer, Hoorn

Terug in de tijd

Niet alleen via de Maagdenhuisbezetting maakt student-activist Jaap Oosterwijk een reis terug in de tijd, maar ook via het spoor deed hij dat al. Althans, Jaap zou als scholier-activist geregeld de trein vanuit Stadskanaal hebben genomen richting het westen (Ten eerste, 27 februari). De enige trein die zo nu en dan eens uit Stadskanaal vertrekt, is de museumstoomtrein. Dus vraag ik mij nu af: is het wel waar dat de jeugd de toekomst heeft?

Marcel Gerrits Jans, Groningen

Hanna Bervoets

'Dit was de laatste column van Hanna Bervoets voor het Volkskrant Magazine', lees ik. Erg jammer. Er was iets moois aan het groeien tussen haar columns en mij. Sinds ik het Magazine ontvang zijn ze me opgevallen: mooi en intelligent geschreven observaties, vrij van enige opsmuk.

Dank je wel, Hanna!

Ivar Castelijn, Pijnacker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden