Exodus Irakezen vormt humanitaire crisis

De exodus van Irakezen die het geweld in hun land ontvluchten, vormt een groeiende humanitaire crisis, waarschuwde de Iraakse regering gisteren op een internationale conferentie in Jordanië....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De al ruim twee miljoen vluchtelingen vormen vooral een zware belasting voor buurlanden Syrië en Jordanië waar het merendeel is neergestreken.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft ook gewaarschuwd voor een dreigende ‘humanitaire crisis die de hele regio kan omvatten.’

Volgens de Verenigde Naties stromen nog zeker 50 duizend Irakezen maandelijks het land uit. Jordanië heeft proportioneel de meeste vluchtelingen opgenomen; 750 duizend mensen op een bevolking van nog geen 6 miljoen. Syrië, met bijna 20 miljoen inwoners biedt onderdak aan 1,2 miljoen Irakezen.

Beide landen boden ook voor de val van Saddam Hoessein in 2003 al onderdak aan een aanzienlijke hoeveelheid Iraakse vluchtelingen maar het waren vele malen minder dan nu.

‘De omvang van het probleem dwingt ons te erkennen dat er een humanitaire crisis gaande is’, zei Muhammed Hajj Hamoud van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij was onder meer bezorgd dat de buurlanden steeds strengere maatregelen treffen om Irakezen te weren of terug te sturen. Turkije, waar rond de 10 duizend vluchtelingen zouden zijn, zou gisteren 135 Irakezen hebben gedeporteerd, ondanks een lopende asielaanvraag van een aantal van hen. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (Unhcr) heeft gezegd bezorgd te zijn over de uitzetting.

Jordanië heeft gezegd dat de vluchtelingen een enorme belasting vormen voor het land. Een Jordaanse regeringsfunctionaris zei dat zowel de infrastructuur als de veiligheid onder druk staan door de toestroom.

Jordanië vreest dat het geweld vanuit Irak zal overslaan. Het land heeft hard internationale financiële hulp nodig voor de opvang van de vluchtelingen, aldus de functionaris. Eerder heeft Jordanië gezegd een miljard dollar per jaar nodig te hebben.

Syrië heeft evenals Jordanië de regels aangescherpt voor het toelaten en het verblijf van Irakezen maar biedt ze over het algemeen een warmer welkom. Damascus heeft ook gezegd 256 miljoen dollar nodig te hebben om de voorzieningen voor de vluchtelingen op peil te houden.

De Unhcr heeft het budget voor de opvang van Iraakse vluchtelingen verhoogd tot 123 miljoen dollar per jaar. Craig Johnstone, plaatsvervangend hoofd van de Unhcr zei dat de internationale gemeenschap eerder tekort is geschoten maar nu is begonnen het probleem aan te pakken.

De Verenigde Staten hadden beloofd dit jaar 7000 Irakezen toe te laten. Maar de afgelopen negen maanden zijn slechts 133 vluchtelingen uit Irak opgevangen, vanwege strenge veiligheidsmaatregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden