Exit Polare

Polare geeft anderen de schuld, maar heeft zijn ondergang aan zichzelf te wijten.


Het faillissement van boekhandelketen Polare is naar alle waarschijnlijkheid een kwestie van dagen. De keten heeft een schuld van 21 miljoen euro, waarvan 10 miljoen aan distributiecentrum CB (voorheen Centraal Boekhuis). CB heeft geen vertrouwen in de managers van Polare en evenmin in Procures, de investeringsmaatschappij die Polare financiert. Ook enkele grote uitgevers, aandeelhouders van CB, hebben hun geduld met Polare verloren.


Het is een even pijnlijke als onvermijdelijke conclusie: een doorstart van Polare heeft geen zin. Het bedrijf is er niet in geslaagd twintig megaboekhandels in Nederland profijtelijk te exploiteren. Hoewel de eigenaren zelf de schuld aan anderen, met name CB, geven, valt hen gebrek aan vakkennis te verwijten. Er blijven immers nog 1.500 boekhandels over, die het hoofd nog wel boven water weten te houden.


De ondergang van Polare spreekt tot de verbeelding omdat het gaat om een keten met boekhandels op toplocaties in de grote (universiteits)steden van Nederland en België. Die boekhandels stonden bekend als Broese in Utrecht, Donner in Rotterdam, Scholtens in Groningen, Kooyker in Leiden of Scheltema in Amsterdam. Ze waren een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van cultuur en kennis. Dat gold ook voor de filialen van ramsj- en tweedehandsketen De Slegte.


Vooral voor de uitgevers en afnemers van non-fictieboeken is het een hard gelag als al die vertrouwde boekenparadijzen zouden veranderen in kledingwinkels of drogisterijen. Vandaar dat vele klanten hopen op een terugkeer van 'hun' Donner of 'hun' Broese. Het zou mooi zijn als dat de uitkomst zou zijn van de afwikkeling van het faillissement, maar het is zeer de vraag of het businessmodel van een 'totaalboekhandel' van 3.000 peperdure vierkante meters levensvatbaar is.


Maarten Asscher, directeur van Athenaeum Boekhandel, denkt van niet. Zijn conclusie luidt: 'In een land waar zoveel mensen lezen en zoveel interessante boeken worden geschreven, moeten alle tussenpersonen hun meerwaarde bewijzen. Slagen ze daar niet in, dan werkt de boekenmarkt als ieder andere markt: wie zijn schulden niet kan betalen, ligt eruit'. En Asscher kan het weten, want zijn winkel op het Spui in Amsterdam weet zijn klanten wel vast te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden