Executies en vrijlatingen

Twee Indonesische vrouwen zijn maandag in Irak door hun ontvoerders vrijgelaten. Militante moslims in Irak hebben maandag een video gestuurd naar het Franse persbureau AFP, waarop de executie van twee personen is te zien....

ANP

De staatstelevisie van de VAE liet beelden zien van de twee gesluierde vrouwen, die in goede gezondheid leken te verkeren. Een VAE-diplomaat verklaarde tegenover de zender dat Indonesië geen ambassade heeft in Irak en dat zijn ambassade om humanitaire redenen de vrouwen heeft ontvangen.

De ontvoerders, die zich het Islamitische Leger noemen, hadden in ruil voor de twee gijzelaars de vrijlating geëist van Abu Bakar Bashir. Die zit op verdenking van terreurdaden in de gevangenis in Jakarta. Bashir wilde niet worden uitgeruild en de Indonesische regering weigerde hem vrij te laten.

Militante moslims in Irak hebben maandag een video gestuurd naar het Franse persbureau AFP, waarop de executie van twee personen is te zien. Volgens de gijzelnemers zijn de twee slachtoffers de 44-jarige Iraakse ondernemer Ayad Anwar Wali en de 33-jarige Turk Yalmaz Dabja.Enkele uren na het versturen van de videoband liet de broer van de Iraakse ondernemer weten dat het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Anwar Wali is vermoord. Anwar Wali werkte voor een Italiaans bedrijf en was ruim een maand geleden gegijzeld.

Op de beeldopname zijn vijf gemaskerde en gewapende mannen te zien. Ze betichten hun gevangenen ervan dat ze een Iraaks-Italiaanse en Turkse spion zijn en werken voor Turkse, Israëlische en Iraanse inlichtingendiensten. De twee worden verscheidene malen in de rug en door het achterhoofd geschoten voordat ze op de grond vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden