Executie in VS voltrokken

Ondanks internationale protesten is de Amerikaan Troy Davis donderdag in de staat Georgia geëxecuteerd voor de moord op een agent in 1989. De executie was uiterst omstreden, vooral vanwege het gebrek aan bewijs tegen Davis en dubieuze getuigenverklaringen. Davis, die destijds 20 jaar was, heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.

DAAN HEIJINK

AMSTERDAM - De zwarte Davis zou de blanke agent Mark MacPhail, die bijkluste als beveiligingsmedewerker, hebben doodgeschoten op de parkeerplaats bij een fastfoodrestaurant. MacPhail wilde tussenbeide komen toen Davis een dakloze man in het gezicht sloeg. Hij moest dat met de dood bekopen.

Aanklagers legden al snel een verband tussen de patroonhulzen die werden aangetroffen op de plaats delict en het wapen dat Davis bij een eerder schietincident zou hebben gebruikt. Ooggetuigen verklaarden bovendien dat Davis MacPhail in koelen bloede had vermoord.

Toch ontstond er twijfel over de zaak. Zeven van de negen getuigen trokken gedurende het proces hun verklaringen in. Volgens sommigen hadden ze die onder druk van de politie afgelegd. Keihard bewijs ontbrak bovendien. Zo werd het moordwapen nooit gevonden.

Davis kreeg wereldwijde steun. Voormalig Amerikaans president Jimmy Carter, aartsbisschop Desmond Tutu, paus Benedictus, tientallen leden van het Amerikaanse Congres, een voormalig directeur van de FBI en verscheidene popsterren spraken zich uit tegen het doodvonnis van Davis.

Drie keer eerder werd de executie uitgesteld en ook nu was er weer even hoop voor de supporters van Davis toen het Hooggerechtshof zich drie uur lang terugtrok om een beroep dat op het allerlaatste moment door de advocaten van Davis was ingediend te bespreken. Maar het Hof liet de executie doorgaan.

Bij de gevangenis waar Davis de dodelijke injectie kreeg toegediend, kwamen zevenhonderd mensen samen om te protesteren tegen de voltrekking van de doodstraf. Volgens Amnesty International tekenden bijna een miljoen mensen de petitie tegen het vonnis.

Davis' advocaten beweren dat hun cliënt het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling, maar nabestaanden van MacPhail hebben altijd heilig geloofd in Davis' schuld. Zij waren bij de executie aanwezig en Davis richtte zich in zijn laatste woorden tot hen.

'Ik ben niet degene die jullie zoon, vader en broer heeft vermoord', zo sprak Davis. 'Ik ben onschuldig. '

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden