Excuus

JEAN-PIERRE GEELEN

Het gebeurt niet vaak dat een minister zich in de Tweede Kamer moet verantwoorden voor het simpele feit dat hij naar televisiestudio's was gegaan. Het overkwam Ronald Plasterk, die in Nieuwsuur en Pauw & Witteman stelligheden had geuit over de 1,8 miljoen 'metadata' die de Nederlandse geheime diensten zouden hebben geleverd aan de Amerikaanse NSA - of juist niet.

Alle reden om er eens goed voor te gaan zitten. Op Politiek24, het digitale kanaal van de NOS dat dagelijks dienst doet als landelijk verstrekkingspunt voor 'politieke junkies'.

Het was slow-television in opperste vorm, die niet onder deed voor het vijf uur durende wereldrecord breien dat de Noorse televisie eind vorig jaar uitzond. Het debat in de Kamer, dat begon om half vijf in de middag, begon gewoontegetrouw met een lange rij sprekers. Zij schetsten het probleem en stelden vragen. Door de eindeloze herhalingen in al die samenvattingen dwaalde het oog vanzelf af naar de metadata over de Kamerbewoners.

De stropdassen van de mannen. Geel en spikkels vormen de trend in parlementaire kring, evenals de brede Windsorknoop.

Het stoppelbaardje van PvdA'er Martijn van Dam, een avond lang zwijgend in de banken gezeten.

Het mosgroene jagersjasje van Marianne Thieme, die de bioloog Plasterk om de oren sloeg met een oud interview waaruit zijn dunk bleek over alfa's die niet zo handig met cijfers zouden zijn.

De (spaarzame) close ups van AIVD-baas Rob Bertholee, stoïcijns toehorend in de ambtenarenloge.

Kamerleden worden de hele dag afgeluisterd en gefilmd, maar het leek er niet op dat enig parlementariër zich erg bewust is van de permanente aanwezigheid van de camera's. Op één na: PVV'er Martin Bosma.

In zijn eerste ronde klonk een wonderlijke mengeling van afgunst en dedain, opgediend in hapklare brokken.

Plasterk is volgens hem 'niet uit kwebbelshows weg te slaan', vooral niet in wat in Bosma's kring Plasterk & Timmermans is gedoopt. De portier van het Media Park zou denken dat Plasterk er werkt, hij zou er zelfs op de lijst voor de kerstpakketten staan.

Kortom: geknipt voor televisie, die speech van Bosma - het was een open sollicitatie. Hij had pech: de Olympische Spelen hebben EenVandaag weggevaagd, in het achtuurjournaal haperde de verbinding met de Haagse commentator Ron Fresen.

Wat ook het Journaal nooit haalt, was de kennelijke plaspauze die Kamervoorzitter Van Miltenburg inlaste; bij terugkeer werd ze door CU-Kamerlid Segers verwelkomd met een hartelijk: 'U ziet er opgelucht uit, voorzitter.'

Ettelijke vragen later was de Kamer toe aan weer een schorsing. Dinerpauze.

Om kwart over acht, drieënhalf uur na aanvang, kwam eindelijk de minister aan het woord. Hij opende met 'ruiterlijke' excuses: hij had op tv zitten 'speculeren', erkende hij.

Om hem heen vormde zich een ring van roofdieren die vragenvuur spuwden.

Een vol uur later had Plasterk nog enkel interrupties beantwoord. Tegen de voorzitter: 'Ik moet nog beginnen aan mijn betoog.'

Hennis zat er zwijgend naast en hoorde het aan. Af en toe een grimas, een opgetrokken wenkbrauw waarover het moeilijk speculeren was.

Het duurde niet lang meer voor Nieuwsuur en Pauw & Witteman begonnen.

De minister liet zich excuseren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden