Excuusleeuw Maarten Keulemans

Ook ik heb nooit helemaal begrepen wat er nou zo leuk aan is. Een meneer met een zweep en een raar pak die een paar leeuwen een poot laat geven....

Maarten Keulemans

Nou én. Het zal wel weer iets te maken hebben met onze diepere instincten: 4,5 miljoen jaar lang werden we opgejaagd door leeuwen en sabeltandtijgers en meer van dat rapaille, en nu is het eindelijk onze beurt om de roofdieren terug te pesten. Dieronvriendelijk, maar wel lekker puh.

Maar kijk eens naar de talloze rapporten waaruit blijkt dat circusdieren vaak een ellendig leven leiden en – minder bekend – dat circussen soms dienen als dekmantel voor dierensmokkel, en u begrijpt waarom een kamermeerderheid ervoor voelt om circusacts met dieren te verbieden.

Je kunt je afvragen wat dat betekent voor dolfinarium Harderwijk, de paarden van Anky van Grunsven, de getrainde televisiedieren van dierenimpresariaat De Blije Poedel en uw eigen hond die ook opzit en een poot geeft, maar dat zijn details.

Toch valt er ook iets op het verbod af te dingen. Zo’n leeuwenact in het circus is immers ook een mooi contactmoment met het wilde beest. Quality time in de omgang tussen mens en dier (al ziet de leeuw het misschien anders).

Ik moet denken aan Michael Archer, zoöloog en directeur van het Australian Museum, die er eens voor pleitte meer diersoorten tot huisdier te bombarderen, in de wetenschap dat van al onze huisdieren er niet een in de problemen zit.

Maar ja, om nu ’s ochtends een leeuw op je voeteneinde te vinden, dat is ook weer zoiets. Het circus en de dierentuin zijn dan een redelijk compromis.

Het is zielig voor de circusleeuw en het is gemeen en ik vond het net goed voor Roy van Siegfried en Roy. U weet wel, die bij een show in Las Vegas door een van zijn sneeuwtijgers gebeten werd en besloot nooit meer op te treden.

Maar zie het eens zo. Misschien draagt de tenenkrommende aanblik van zo’n stoffige leeuw in het circus wel meer bij aan het natuurbesef dan een generaal pardon voor een handvol excuusleeuwen.

In een land dat jaarlijks 14,4 miljoen varkens naar de slacht brengt en zesmaal zoveel boerderijdieren telt als mensen, lijkt me dat het dierenrijk wel een paar publiekslievelingen kan gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden