Excuusbedrijf vult gat in Chinese markt

Het is vandaag Chinees Nieuwjaar. Dit feest stelt veel Chinezen voor een dilemma. Ze willen het graag goed maken met mensen wie ze iets hebben aangedaan....

Van onze correspondent Jan van der Putten

Excuses aanbieden, niemand doet dat graag, en Chinezen al helemaal niet. Want door te erkennen dat je fout geweest bent, riskeer je je gezicht te verliezen, en niets is voor een Chinees erger dan dat.

Het vragen van vergiffenis hoort bij de joods-christelijke traditie, niet bij de Chinese. Mao is al een kwart eeuw dood, maar voor de naar schatting veertig miljoen doden die hij op zijn geweten heeft heeft niemand van het door hem gestichte regime ooit excuses aangeboden.

Ook gewone Chinezen hebben de grootste moeite te bekennen dat ze fout zijn geweest. Een handige ondernemer in Tianjin, een grote havenstad op twee uur rijden van Peking, heeft deze verlammende verlegenheid commercieel uitgebaat.

Zijn bedrijf, 'Excuusonderneming' genaamd, moet een gat in de markt vullen. Mensen die iets goed te maken hebben, schakelen een koerier van het bedrijf in, die met een boodschap en een cadeau het nare karweitje moet opknappen. Rond Chinees Nieuwjaar komt het bedrijf koeriers tekort .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden