Excuus eurocommissaris Oettinger na opmerking over 'spleetogen'

Europees Commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie) verontschuldigt zich voor zijn denigrerende opmerkingen over Chinezen als 'spleetogen'. De excuses komen na een week van aanzwellende protesten die niet alleen de positie van de Duitse Commissaris ondermijnden maar die van de hele Europese Commissie.

Europees Commissaris Günther Oettinger (Digitale Economie)Beeld anp

In een speciale verklaring liet Oettinger donderdag weten dat het nooit zijn bedoeling was geweest mensen te kwetsen. Vorige week woensdag tijdens een Europa-avond in Hamburg sprak Oettinger niet alleen over spleetogen. Hij klaagde over het feit dat de Chinese delegaties die hij ontvangt louter uit mannen bestaan, allemaal in eenzelfde blauw pak en het haar van links naar rechts gekamd met zwarte schoenpoets. Hij hekelde het gebrek aan democratie in China. Peking reageerde verontwaardigd op de uitspraken van Oettinger maar Commissievoorzitter Juncker wilde er publiekelijk geen afstand van nemen.

In zijn excuusbrief zegt Oettinger dat hij in Hamburg 'fris van de lever' sprak. Dat gold ook voor zijn sneren naar CSU-leider Seehofer ('een populist light') en de gebroken huwelijken van oud-bondskanselier Schröder. Oettinger ontkent dat hij Wallonië - dat zich verzette tegen het vrijhandelsverdrag met Canada - als een communistische regio heeft weggezet.

Steun van Merkel

Juist afgelopen vrijdag droeg Juncker de Duitser voor als opvolger van de Bulgaarse Commissaris Georgieva, die eind dit jaar naar de Wereldbank vertrekt. Oettinger krijgt daarmee de Europese begroting onder zijn hoede, een zware en invloedrijke taak. Ook wordt hij mogelijk vicevoorzitter van de Commissie. Door zijn Hamburgse rede stuitte deze promotie op verzet in het Europees Parlement.

Oettinger geldt niet als een sterke Commissaris maar heeft de steun van zijn partijgenoot bondskanselier Merkel. Zij droeg hem in 2014 opnieuw voor als Commissaris nadat hij in de vorige Commissie (Barroso-II) verantwoordelijk was voor het Europese energiebeleid. Een constante in Oettingers Europese carrière is dat hij vooral het nieuws haalt met uitspraken die niets te maken hebben met zijn portefeuille. Hoewel velen in Brussel de ongezouten meningen van Oettinger delen, gelden ze politiek als ongepast.

Zo suggereerde hij in 2011 dat bij EU-gebouwen de vlag halfstok moet van landen die een loopje nemen met de regels uit het Stabiliteitspact. In datzelfde jaar zei hij dat Griekenland tijdelijk zijn begrotingspolitiek aan Brussel zou moeten overdragen.

In 2014 stuurde Oettinger een ingezonden stuk naar de Financial Times waarin Frankrijk werd neergezet als een draaideurcrimineel qua overtreding van het Stabiliteitspact. Parijs is in ogen van de Duitser verslaafd aan de flexibiliteit (extra tijd om de begroting op orde te krijgen) die het Pact biedt.

In 2015 was het wederom Griekenland dat het moest ontgelden. Volgens Oettinger raasden premier Tsipras en diens toenmalige minister van Financiën Varoufakis als 'een stier door de Europese porseleinkast'. Verder aarzelde hij niet om de Amerikaanse presidentskandidaat Trump op de korrel te nemen: 'Ik vind Donald Duck beter dan Donald Trump.' Dit jaar joeg hij Ankara op de kast met zijn opmerking dat Turkije een EU-lidmaatschap kan vergeten zolang Erdogan daar president is. Oettinger doet zijn uitspraken bij voorkeur in Bild, de grootste krant van Duitsland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden